ua en ru

ВВП Іспанії в III кварталі 2012 р. скоротився на 0,3%

ВВП Іспанії продовжує скорочуватися вже п'ятий квартал поспіль: четверта за величиною економіка єврозони в III кварталі 2012 р. "стиснулася" на 0,3% в порівнянні з II кварталом 2012 р., говориться в повідомленні Національного інституту статистики Іспанії. При цьому аналітики прогнозували ще більше скорочення економіки країни (на 0,4% в квартальному вираженні).

Тим часом не слід приймати дані щодо іспанського ВВП, що перевершили прогнози аналітиків, за "ознаки відновлення" економіки країни, відзначає експерт з Cortal Consors. "Це не означає, що справи в іспанській економіці налагодилися. Менше, ніж прогнозувалося, скорочення ВВП в III кварталі викликано тим, що домогосподарства вирішили витратити більше грошей на покупки напередодні запланованого підвищення ПДВ", - коментує ситуацію експерт.

Відзначимо, що в річному вираженні ВВП Іспанії зменшився на 1,6%.

Показники по інфляції також не сприяють оптимізму. Згідно з оприлюдненими раніше даними, споживчі ціни в країні в жовтні 2012 р. виросли на 3,5% в річному численні, що виявилося гіршим за прогнози експертів, що чекали зростання показника на 3,4%.

Іспанська економіка серйозно постраждала від краху ринку нерухомості і зниження рівня витрат споживачів, які втратили можливість позичати у банків, що побоюються невиконання кредитних зобов'язань в умовах високого безробіття. Ситуація в країні ускладнюється серйозними проблемами в банківському секторі, які змусили уряд звернутися за міжнародною фінансовою допомогою, а також плачевних становищем регіонів. Зараз у Європі активно обговорюється питання, коли Іспанія звернеться за повноцінною фінансовою допомогою партнерів по єврозоні (у тому, що це відбудеться, експерти не сумніваються).

При цьому сьогодні Рахой заявив, що у Іспанії немає термінової необхідності звертатися за фінансовою допомогою, щоб впоратися зі своїми боргами. "Я зроблю це тоді, коли вирішу, що це максимально в інтересах Іспанії", - сказав Рахой на прес-конференції, яку давав разом зі своїм італійським колегою Маріо Монті.

У свою чергу Міжнародний валютний фонд (МВФ) раніше оцінив прогрес у реформуванні банківського сектору Іспанії як "істотний". Незважаючи на це, в документі підкреслюється, що Іспанія не повинна зупинятися на досягнутому: необхідно рухатися далі, не зменшуючи темпу. Як зазначають експерти МВФ, ситуація на фінансовому ринку Іспанії залишається вкрай нестабільною.

Що стосується кількості безробітних в країні, то в III кварталі 2012 р. безробіття в Іспанії побило черговий рекорд, встановившись на позначці 25%. У кількісному вираженні кількість безробітних склала 5,8 млн людей. Аналітики прогнозували безробіття на рівні 25,1%. У попередньому кварталі даний індикатор перебував на позначці 24,6%.

Нагадаємо, що 10 жовтня міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's (S&P) знизило довгостроковий суверенний кредитний рейтинг Іспанії на два ступені - з BBB + до BBB-з "негативним" прогнозом. Причиною для зниження рейтингу стало поглиблення рецесії, яке знижує свободу маневру для уряду Рахоя, а також наростання суперечностей між центральним урядом і регіонами через збільшення безробіття та скорочення видатків бюджету.

Читайте також: Іспанія досягла істотного прогресу в реформуванні банківського сектора, - МВФ