ua en ru

ВВП Іспанії в четвертому кварталі 2012 р. скоротився на 0,8%, - остаточні дані

ВВП Іспанії в четвертому кварталі 2012 р. скоротився на 0,8% в квартальному обчисленні. У річному обчисленні економіка країни скоротилася на 1,9%. Про це йдеться в оприлюдненій сьогодні доповіді Національного інституту статистики Іспанії.

У четвертому кварталі економіка Іспанії прискорила темпи зниження в порівнянні з попереднім кварталом 2012 р. (0,3%), продемонструвавши найзначніше квартальне зниження з середини 2009 р. У річному обчисленні ВВП Іспанії зменшився на 1,9%. Таким чином, іспанська економіка продовжила стискатися шостий квартал поспіль.

Остаточні дані по іспанському ВВП за останню чверть минулого року виявилися гіршими за прогнози експертів, що чекали скорочення економіки країни на 0,7% в квартальному численні і на 1,8% - в річному.

"За підсумками 2012 р. економіка Іспанії скоротилася на 1,4%, в той час як в 2011 р. іспанський ВВП продемонстрував зростання на 0,4%", - йдеться у матеріалах Національного інституту статистики Іспанії.

Протягом всього 2012 р. іспанська економіка продовжувала дотримуватися тренду на скорочення, що намітився у четвертому кварталі 2011 р.

Всі показники перших трьох кварталів минулого року свідчили про те, що тенденція до подальшого скорочення ВВП буде мати місце і в четвертому кварталі 2012 р. на тлі перманентних труднощів із залученням фінансування (хоча в останні місяці ситуація на фінансовому ринку дещо розрядилася, чому сприяли дії Європейського центробанку) і зберігається слабкість ринку праці.

Скорочення іспанської економіки в 2012 р. проходило на тлі проведених владою країни програм фіскальної консолідації, які ускладнили обстановку із споживчою активністю в країні. Індикатор, що відображає стан попиту на внутрішньому ринку Іспанії, за підсумками 2012 р. знизився на 3,9% - більш значно, ніж в 2011 р. У той же час обстановку трохи скорегував попит на зовнішньому ринку, який сприяв зростанню експорту і зниженню імпорту.

Іспанська економіка серйозно постраждала від краху ринку нерухомості і зниження рівня витрат споживачів, які втратили можливість позичати у банків, що побоюються невиконання кредитних зобов'язань в умовах високого безробіття (вона на даний момент складає 25%). Ситуація в країні ускладнюється серйозними проблемами в банківському секторі, які змусили уряд звернутися за міжнародною фінансовою допомогою. На початку грудня 2012 р. Іспанія отримала від Європейського фонду стабільності (ESM) пакет фінансової допомоги на реструктуризацію банківської системи в розмірі 39,5 млрд евро.

22 лютого 2013 р. уряд Іспанії схвалив проект пакету заходів підтримки економічного зростання, що включає податкові пільги для підприємств, які наймають на роботу співробітників старше 45 років, податкові пільги для громадян молодше 30 років, які відкривають власний бізнес, і ще ряд кроків, спрямованих на стимулювання розвитку малого бізнесу.

Чиатйте також: Єврокомісія погіршила прогноз щодо ВВП єврозони на 2013 р. на 0,4 п.п. - до мінус 0,3% (доповнення)