ua en ru

ВВП Греції знизиться на 20% у разі виходу з єврозони, - S&P

ВВП Греції знизиться на 20% у разі виходу з єврозони, - S&P Фото: експерти прогнозують падіння ВВП Греції у разі виходу з єврозони

Курс національної валюти, на яку перейде Греція, впаде по відношенню до євро

Аналітики міжнародного рейтингового агентства Standard & poor's (S&P) прогнозують падіння ВВП Греції на 20% протягом 4 років у разі її виходу з єврозони, передає Vestifinance.ru з посиланням на Financial Times.

У разі якщо Греція вийде зі складу валютного блоку, її ВВП впаде на 20% протягом чотирьох років, вважає аналітик S&P Джоель Льюїн. Грецькі банки і платіжна система не зможуть функціонувати без підтримки євросистеми і, залишившись без цих грошей, будуть закриті, вважають в S&P.

S&P оцінює обсяг підтримки, що надається грецьким банкам євросистеми, у 70% ВВП Греції.

На думку експертів, курс національної валюти, на яку Греція буде змушена перейти, знизиться відносно євро, що призведе до роздування обсягу грецького боргу, номінованого в євро. А це ще більше погіршить ситуацію, вважають аналітики.

При цьому інші країни єврозони в основному уникнуть кризи. Однак вихід Греції із зони євро може завдати удару по ринках капіталу і призвести до зростання прибутковості бондів найбільш вразливих периферійних держав регіону.

У своєму новому прогнозі рейтингове агентство Standard & Poor's всеж таки збільшило цифри по зростанню економіки єврозони. Зокрема, очікування на 2015 р. складають 1,6%, тоді як на 2016 р. - 1,9%. У своєму попередньому прогнозі (в березні цього року), агентство орієнтувалося на інші показники - 1,5% та 1,7% зростання ВВП, відповідно.

Standard & poor's у понеділок знизило довгострокові кредитні рейтинги Греції з "CCC" до "CCC-". Також міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service у середу знизило рейтинг держоблігацій Греції з "Caa2" до "Caa3".

Нагадаємо, S&P знизило довгостроковий рейтинг Греції до CCC-. Крім того, в S&P вказали, що дефолт Греції може відбутися протягом наступних шести місяців з ймовірністю 50%.