ua en ru

ВВП Франції вперше виріс за час президентства Олланда

ВВП Франції за II квартал 2013 р., за попередніми даними, порівняно з попереднім кварталом знизився на 0,5%. Про це повідомило сьогодні Національне статистичне бюро країни Insee. Аналітики очікували, що показник підвищиться всього на 0,2%.

ВВП Франції за II квартал 2013 р., за попередніми даними, порівняно з попереднім кварталом знизився на 0,5%. Про це повідомило сьогодні Національне статистичне бюро країни Insee. Аналітики очікували, що показник підвищиться всього на 0,2%.

Таким чином, ВВП Франції в II кварталі 2013 р. продемонстрував зростання. За I квартал 2013 р. ВВП країни, за уточненими даними, скоротився на 0,2% в квартальному численні, як і повідомлялося раніше.

У II кварталі 2013 р. витрати домогосподарств зросли на 0,4%. Сукупні внутрішні витрати (за винятком зміни запасів вироблених товарів) підвищилися на 0,3%, що позитивно позначилося на динаміці ВВП. Експорт збільшився на 2%, а імпорт зріс на 1,9%.

Примітно, що зростання економіки зафіксоване вперше за той час, поки Франсуа Олланд (на фото) перебуває на посаді Президента країни. Однак радіти йому рано, за підсумками 2013 р. очікується скорочення економіки Франції на 0,1%.

Така слабка динаміка недостатня, для того щоб впоратися зі зростанням безробіття, а це головна мета Олланда в цьому році, хоча, швидше за все, з урахуванням нових даних прогноз на рік буде переглянутий.

Нагадаємо, раніше МВФ заявив, що економічні реформи у Франції здійснюються недостатньо ефективно, щоб зупинити довгостроковий спад і скоротити високий рівень безробіття до кінця поточного десятиліття.

МВФ закликав Президента Франції Франсуа Олланда уповільнити темпи посилення бюджетної політики у наступному році, щоб уникнути економічного спаду. Тим самим фонд засумнівався в тому, що почався новий цикл зростання.

Мета уряду - досягти дефіциту бюджету на рівні 3,7% від валового внутрішнього продукту цього року, але після економічного спаду протягом двох кварталів поспіль країна може зіткнутися з сильним скороченням податкових надходжень, тобто досягти мети буде складно.

"Беручи до уваги той факт, що зростання економіки залишається нестійким, французькому уряду слід було б послабити вжиті заходи", - наголошується в щорічному огляді МВФ. Також валютний фонд попередив про значні наслідки для сусідніх держав, у разі якщо темпи економічного зростання Франції сповільняться.

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings позбавило Францію вищого рейтингу.