ua en ru

ВВП Азербайджану 2010 р. зріс на 5%, видобуто 51 млн т нафти, 27 млрд куб. м газу

ВВП Азербайджану 2010 р. зріс на 5%, заявив президент країни Ільхам Алієв, виступаючи на засіданні Кабінету міністрів, присвяченому підсумкам соціально-економічного розвитку 2010 р. та завданням на 2011 р., передає РБК з посиланням на Trend.

"2009 р. внутрішній валовий продукт зріс на 9,3%, а минулого року наша економіка зросла на 5%",- зазначив І.Алієв. За його словами, економіка країни вже диверсифікована й не спирається лише на один сектор. "Наша мета полягала саме в тому, щоб створити в країні диверсифіковану економіку. Незважаючи на те що 2009 р. ціна на нафту у світі впала в кілька разів, можна сказати, в чотири рази, наша економіка як і раніше зростала",- заявив президент Азербайджану.

Президент І.Алієв висловив упевненість, що 2011 р. також буде успішним для розвитку економіки країни. "Було збережено макроекономічну стабільність, інфляція склала лише 5,7%, а грошові доходи населення зросли на 12,3%... За підсумками 2010 р. рівень бідності далі знизився, і в Азербайджані кількість громадян, що живуть за умов бідності, становить 9,1%. Вважаю, що це наше найбільше досягнення. Протягом семи років бідність в Азербайджані скоротилася в 4-5 разів",- зазначив І.Алієв.

За словами глави держави, структура інвестицій в економіку Азербайджану "позитивна". 2010 р. до економіки Азербайджану було вкладено 15,5 млрд дол., з яких 9,3 млрд дол. - інвестиції не в нафтовий сектор.

Як зазначив президент Азербайджану, в основному секторі економіки країни - нафтогазовому - минулого року було виконано всі плани. Видобуто 51 млн т нафти, переважну частину якої було експортовано. Було видобуто 27 млрд куб. м газу. "Вважаю, що цього року видобуток і експорт газу мають ще більше зрости. Торік Державною нафтовою компанією Азербайджану було відкрито велике газове родовище. Родовище "Умід" приносить додатковий обсяг у наш газовий потенціал. Підтверджені запаси газу в нас складають вже 2,2 трлн куб. м. Сподіваюся, що в результаті розвідки, яку буде проведено цього року і в наступні роки, ця цифра ще більше зросте",- зазначив президент І.Алієв.

Минулого року, за словами І.Алієва, до транспортного сектору країни було вкладено "великі інвестиції". 2011 р. триватиме реалізація інфраструктурних проектів у цій сфері, зокрема, буде продовжено спорудження залізниці Баку - Тбілісі - Карс.

Як зазначив І.Алієв, 2010 р. валютні резерви Азербайджану збільшилися. "За даними на кінець року, наші валютні резерви складали 29,1 млрд дол. А за інформацією, наданою мені (13 січня), ця цифра вже сягнула 29,4 млрд дол.",- повідомив він.