ua en ru

Введення податку на депозити та заборона валютних вкладів збільшить обсяг коштів поза банками, - АУБ

Введення 25% податок на суму доходів від депозитних вкладів населення, яка перевищує облікову ставку НБУ (7,5%), збільшену на 5% та заборона банкам залучати вклади клієнтів в іноземній валюті збільшить обсяг коштів поза банками. Про це йдеться в повідомленні Асоціації українських банків (АУБ).

"Бюрократична заборона валютних вкладів не призведе сама собою до масової їх конвертації у гривню. Вірогідніше очікувати їх масового переходу їх у так звану категорію "кошти поза банками". Це не тільки не сприятиме пожвавленню кредитування економіки, але навпаки - поставить під загрозу збереження ліквідності банків, чим повністю перекреслить будь-які надії на відновлення кредитування. А 25% оподаткування доходів від гривневих депозитів ще більше знизить мотивацію населення нести свої кошти в банки", - підкреслив голова АУБ Олександр Сугоняко.

Асоціація зазначила, що декларуючи начебто цілком розумні цілі (дедоларизація та пожвавлення кредитування економіки), обидва законопроекти насправді ведуть до протилежних наслідків - ще більшої недовіри громадян до державної політики та банківської системи.

Читайте також: Нардеп від ПР пропонує з 2014 р. ввести податок на доходи від депозитів із завищеними ставками.