ua en ru

Введення імпортного збору призвело до збільшення контрабанди, - ДФС

Введення імпортного збору призвело до збільшення контрабанди, - ДФС Фото: митниця

Велике збільшення контрабанди відбулося завдяки введенню імпортного збору в розмірі 5-10%

Введення імпортного збору призвело до збільшення контрабанди. Про це в ході брифінгу заявив заступник голови Державної фіскальної служби (ДФС) Костянтин Лікарчук, передає кореспондент РБК-Україна.

"За нашою інформацією, досить велике збільшення контрабанди відбулося завдяки введенню імпортного збору в розмірі 5-10% у грудні минулого року. Тобто база оподаткування звузилася, розмитнювати, оплачуючи всі платежі в бюджет суб'єктам підприємницької діяльності стало не вигідно абсолютно, і вони почали використовувати різні шляхи", - заявив Лікарчук.

Він зазначив, що необхідно комплексно підходити до цього питання.

"По-перше, потрібно розглянути питання про застосування цього імпортного збору, наскільки він необхідний державі на даний момент, тому що крім бюджетних показників від цього імпортного збору є ще певний негативний ефект, який цей імпортний збір робить на легальний бізнес, який працює в Україні. До нас дуже багато звернень за останній місяць надійшло від відомих іноземних компаній, що вони просто змушені закривати своє виробництво в Україні, звільняти людей, а це має ланцюговий ефект, тому що це питання не тільки митних платежів, це і питання робочих місць, податків, зарплати. Це дуже комплексна проблема і її потрібно вирішувати", - додав Лікарчук.

"Я знаю, що обсяг платежів, які очікуються від імпортного збору до бюджету в 2015 р. становить, по-моєму, 17,6 млрд грн. Саме зараз, статистики у мене, на жаль, немає, але я думаю, що ви можете пропорційно по місяцях розділити і це приблизно те, що вже надійшло ", - додав Лікарчук.

Нагадаємо, раніше Лікарчук повідомляв, що в українській митниці плануються скорочення.