ua en ru

Введення НС в енергетиці може призвести до збільшення рівня корупції в даній сфері, - експерти

Постанова про порядок введення надзвичайного стану на електроенергетичному ринку країни, прийнята на засіданні Кабміну 13 серпня, змінить правила роботи ринку електроенергетики. Про це повідомив старший аналітик ІК Dragon Capital Денис Саква.

"Документом будуть змінені правила роботи ринку. Якщо зараз теплові електростанції конкурують між собою за продаж електроенергії в мережу, пропонуючи найменшу її вартість, то з введенням надзвичайного стану рішення про завантаження потужностей того чи іншого виробника зможуть приймати не ринковим способом, а за рішенням держави", -зазначив він.

Саква також не виключає, що реалізація запропонованого урядом алгоритму може стати підґрунтям для зловживань з боку влади.

"Документ носить загальний характер, але диявол ховається в деталях. Під норми цієї постанови Кабінет міністрів може підвести фактично будь-яке своє рішення з регулювання енергоринку. Крім того, незрозуміло, яким чином будуть обмежуватися тарифи на вироблення, яким підприємствам будуть виплачуватися інвестиційні надбавки, і за якими критеріями буде перерозподілятися паливо між нужденними в ньому ТЕС - відповідно, не виключений ризик зловживань у цьому питанні",- відзначає старший аналітик ІК Dragon Capital.

За словами експертів енергоринку, уряд фактично отримує право керувати електроенергетикою в ручному режимі, що може призвести до корупції чиновників, які зможуть відключати підприємства від електропостачання за своїм розсудом. Без світла також ризикують залишитися будинки громадян.

"У постанові йдеться про обмеження цін і тарифів на електроенергію, коригуванні їх складових, інвестпрограм, зміну алгоритму роботи Об'єднаної енергосистеми (ОЕС), встановлення особливих умов виробництва, постачання і купівлі-продажу енергії. Уряд також отримав право впливати на обсяги експорту та імпорту електроенергії", - відзначають експерти. Крім того, Кабмін залишає за собою право на введення інших заходів для ринку електроенергії країни.

"Головне, щоб рішення уряду були економічно обґрунтованими і виключали корупційну складову. Підходити до регулювання тарифів слід дуже виважено",- констатував керуючий директор компанії "Енергетичні ресурси України" Андрій Фаворов.

В даний час розпорядження прем'єр-міністра і постанова уряду, яким встановлюються критерії введення НС, не опубліковані. Енергетики обурені такими діями Яценюка, оскільки постанову було прийнято з голосу, без попереднього узгодження з членами уряду і обговорення з громадськістю.