ua en ru

Введення 25% податку на банківські вклади абсурдно, - експерти

Законопроекти народного депутата від Партії регіонів Євгена Сігала, якими він пропонує заборонити валютні депозити, а також ввести податок на банківські вклади в розмірі 25%, мають слабку аргументацію, вважають експерти.

«У даних ініціативах я не бачу системного підходу, це більше схоже на одиничний випад конкретного депутата, не погоджений з колегами. Скажімо так, ці законопроекти не нові, подібні ідеї вже давно обговорюються фахівцями. Але конкретно ці проекти законів випадають із загальної дискусії, дуже слабка в них аргументація. У нас 450 депутатів і кожен з них може кожен день подібні законопроекти ініціюваті», - переконаний керівник відділу фінансових досліджень GfK Ukraine Дмитро Яблоновський.

На його думку, зазначені законопроекти через їх непрофесіоналізм викликали незаслужений ажіотаж. «Це навіть на психологічну атаку не схоже, думаю, що ці документи викликали незаслужений ажіотаж», - резюмував Яблоновський.

У тому, що зазначені законопроекти не несуть системного характеру, як єдина ініціатива влади, згоден голова Комітету економістів, проректор Європейського університету Андрій Новак. «Подібні ініціативи через їхній абсурдності важко коментувати. У мене ключове питання - яку мету переслідував Сігал, пропонуючи такі законопроекти? Як мені бачиться, це зроблено з міркувань самопіару, так як самі регіонали висловили незгоду з подібними ідеями. Але це не хороший спосіб прославитися, так як в сухому залишку ми отримуємо тривогу громадян», - сказав Новак.

На його думку, будь-якими заборонами доларизацію економіки не переможеш. «Якщо займатися дедоларизації економіки, то так це не робиться, потрібно стимулювати ринок до відмови від інвалюти, щоб люди працювали з гривнею. Заборонами тут нічого не вирішиш. Ну, як можна собі уявити, що сьогодні, коли у тисяч українців доларові депозити, взяти їх і заборонити? Що їм тоді робити - переводити в гривню? Україна так випаде з цивілізованого світу. Що стосується податку на депозити, то такі ідеї сьогодні у багатьох країнах виникають, подібним шляхом на тлі кризи влади намагаються наповнити державні бюджети. Але там йдеться про 1-2%, але ніяк не 25%. Це абсурд!», - підкреслив економіст.

Нагадаємо, 26 лютого нардеп від ПР Євген Сігал зареєстрував у Верховній Раді законопроекти №2400 і № 2401, якими пропонує заборонити валютні депозити і ввести податок на банківські вклади в розмірі 25%.