ua en ru

Другий етап "блокади" - це рейдерство під прикриттям патріотичних гасел, - експерт

Другий етап "блокади" - це рейдерство під прикриттям патріотичних гасел, - експерт Фото: Андрій Золотарьов

На його думку, дії Семенченко є частиною "олігархічних розборок"

Так званий "другий етап", ініційованої партією "Самопоміч" і нардепом Семеном Семенченко "енергетичної блокади", який може включати в себе блокування роботи Бурштинської ТЕС Івано-Франківської області, є рейдерством під прикриттям патріотичних гасел. Таку думку в ході прес-конференції в понеділок висловив політолог, керівник Центру "Третій сектор" Андрій Золотарьов.

На його думку, дії Семенченко, якого він назвав "професійним авантюристом і провокатором", не носять політичного характеру, а є частиною "олігархічних розборок".

"(Другий етап блокади, - ред.) - це таке "гасконской" ноу-хау, рейдерство нового типу, щоб кошмарити бізнес під прикриттям патріотичних гасел. Тим більше, коли тривалий час наш герой перебував в клиентелле олігарха, який тільки з "Приватбанку" на останньому його подиху вкрав 6 млрд. доларів", - зазначив А. Золотарьов, вочевидь маючи на увазі Ігоря Коломойського.

"На жаль, кримінал мімікрує під суспільно значимі теми. І деякі псевдоветеранские організації стали гарматним м'ясом у цих бізнес-розбірки. Я маю на увазі ситуацію з заявою про захоплення Бурштинської ТЕС", - додав політолог.

Він також додав, що Семенченко та організатори блокади використовують недостовірну аргументацію своїх дій, ніж виявляють реальний, а не уявний підтекст акцій. Який ніяк не сходиться з озвученими намірами наблизити завершення конфлікту на сході країни.

"Намагаючись виправдати свій аномальний інтерес до західноукраїнських електростанціям, пан Семенченко розповідає, що він бореться з поставками російського вугілля. Тоді як всім відомо, що там використовується вугілля інших марок. Розповідає, що приватизація була з порушеннями. Все це не наближає закінчення конфлікту", - зазначає Золотарьов.

Він також додав, що дії Семенченко і "Самодопомоги" не припускають націоналізації як правового механізму, а навпаки "містять заклик до насильницького перерозподілу власності". "У нинішніх умовах це може призвести до повного розвалу економіки. А також є відвертою провокацією, яка загрожує розгортанням в Україні повномасштабної громадянської війни", - додав політолог.

На його думку, залучення партії "Самопоміч" в цей процес негативно позначиться на політичному майбутньому цієї парламентської сили. "Партія, яка зайшла в парламент як виразник інтересів середнього класу, замість реформаторських законів скочується до рівня банальної торпеди в олігархічних воєн за переділ власності. Такі авантюри і сміттєва тема добивають "Самопоміч" остаточно", - вважає Золотарьов.