ua en ru

Другий день протестів у Білорусі: всі подробиці

Другий день протестів у Білорусі: всі подробиці Фото: протести в Білорусі (tut.by)
Автор: РБК-Украина

Силовики почали затримувати людей перед початком акції протесту

У Білорусі після завершення президентських виборів почалися масові акції протесту, які тривають вже другий день. Детальніше про те, що відбувається в країні - в матеріалі РБК-Україна.

Нова акція протесту у всіх великих містах країни була запланована на 19:00. Однак, перед початком акції силовики почали затримувати демонстрантів біля стели "Мінськ - місто-герой".

5:27 Демонстранти не виключають, що найближчими днями влада Білорусі запровадить надзвичайний стан.

5:01 Спецпідрозділи МВС почали залишати центральні проспекти Мінська.

4:20 В мережі з'являється все більше фото та відео, на яких силовики переходять на сторону демонстрантів.

3.46 У районі метро Пушкінська, за інформацією NEXTA, як мінімум 14 тяжкопоранених людей.

3:20 У Тіхановської оголосили тижневий страйк. Акція розпочнеться вже вранці 11 серпня. Замість роботи люди будуть виходити на вулиці.

2:52 Зіткнення перемістилися з Пушкінської і Спортивної в район станцій метро Кунцевщіна і Кам'яна гірка.

Зачистка Пушкінській відбулася після того, як більшість демонстрантів розійшлися самостійно. ОМОН розганяв протестувальників світлошумовими гранатами і гумовими кулями.

2:30 Ситуація продовжує загострюватися. За мережі поширюються вже кілька відео на яких відображено, як цивільні на автомобілях збивають силовиків

1:55 Силовики на автозаках зламали барикади поблизу торгового центру "Рига" у Мінську.

1:35 У Мінську силовики намагаються розігнати демонстрантів біля станції метро "Спортивна". Задіяна міліція, внутрішні війська і підрозділи "Альфа". Проти демонстрантів застосовують гумові кулі, світлошумові гранати та сльозогінний газ.

Водночас на вулиці Притицького та Пушкінській площі протестувальники будують барикади.

1:10 Білоруські ЗМІ повідомляють:

  • у Мінську протестувальники почали застосовувати проти силовиків феєрверки та коктейлі молотова, також демонстранти продовжують будувати барикади;
  • протестувальники заявили про безстроковий страйк у Білорусі з 11 серпня;
  • над Брестом у напрямку центра пролетіли вертольоти та сідають на території 38 бригади Військово-повітряних сил;
  • у Новополоцьку йдуть зіткнення з силовиками, проти демонстрантів застосовують світлошумові гранати.

00:10 За даними білоруських ЗМІ:

  • опозиціонерка Світлана Тіхановська вийшла на зв'язок. Ніхто не знав, де знаходиться Тіхановська після того, як вона залишила будівлю ЦВК;
  • МВС повідомило про загиблого протестувальника у Мінську. Міліція стверджує, що в руках загиблого вибухнув невідомий предмет;
  • силовики за допомогою сльозогінного газу та світлошумових гранат розігнали акцію біля торгового центру "Рига" в Мінську;
  • водій автомобіля збив декількох силовикив на вулиці Мінська.

23:25 Мапа зіткнень між демонстрантами та силовиками та перекриття доріг у Мінську.

Другий день протестів у Білорусі: всі подробиці

23:20 Власник Telegram Павло Дуров заявив, що месенджер увімкнув інструменти для антицензури в Білорусі, щоб ним могли вільно користуватися в країні.

"Ми увімкнули наші інструменти антицензури в Білорусі, щоб Telegram залишався доступним для більшості користувачів там. Однак зв'язок як і раніше дуже нестабільний, оскільки інтернет іноді в країні повністю відключається", - написав він у Twitter.

22:05 У Мінську на проспекті Переможців завершилася акція протесту. Демонстранти розосередилися по інших точках міста.

22:02 У Мінську на проспекті Пушкіна люди стоять на тротуарах, а також на проїжджій частині. Рух транспорту заблоковано і пішоходами, і автомобілістами.

21:59 В Мінську силовики витісняють протестуючих з проспекту Переможців, застосовують світлошумові гранати і гумові кулі.

21:56 В Барановичах затримано кілька сотень людей. Серед протестуючих багато сімей з дітьми.

21:51 У Бресті силовики перекрили мости, щоб люди не могли потрапити в центр. 15 жителів міста спробували побудувати барикаду, їх розігнали. У місті чутні стрілянина і вибухи - імовірно, світлошумові гранати.

21:48 В центр Мінська підтягнули підрозділи Внутрішніх військ Білорусі.

21:42 Протестуючі групами по 100-150 осіб продовжують стягуватися в центр Мінська. Прихильники опозиції направляються в центр пішки, зокрема, від станцій метро "Схід" і "Інститут культури". Водночас міліція і ОМОН в центрі Мінська намагаються не допустити концентрації великих груп громадян.

21:21 Проти присутніх на Кальварійській в Мінську, біля ТЦ "Корона", силовики застосували сльозогінний газ. Люди розосередилися по дворах.

21:10 В Мінську силовики відкрили вогонь по демонстрантах на вулиці Кавалерійська. За попередніми даними, стріляли гумовими кулями. В результаті інциденту поранено кількох людей, серед яких журналістка "Нової Ниви".

20:30 У білоруській столиці відбулися численні систематичні затримання біля Палацу спорту, навколо Стелли, біля готелю "Ювілейний". Силовики затримали понад 60 осіб.

20:00 У Мінську перекрили проспект Переможців. По ньому рухається тільки транспорт правоохоронців і карети швидкої допомоги.

Затримання людей

У Мінську уздовж вулиці Заславська затримують людей, які проходять повз або проїжджають на велосипедах. При затриманнях силовики використовують кийки.

Зіткнення демонстрантів з поліцією сталося біля готелю "Ювілейна". Є затриманні.

Фото: затримання в Мінську (t.me/nashaniva)

Ситуація в інших містах

У центрі Бреста патрулюють співробітники міліції. На перетині вулиці Радянської та проспекту Машерова стоять автобуси з екіпірованими бійцями ОМОНу і автозак. Не працюють ні кафе, ні вуличні майданчики.

У Вітебську почалися затримання. На площі Перемоги і в зоні відпочинку біля неї нікого немає, при цьому міліціонери в спецформі і касках затримали молодика.

Центр міста Гродно перекритий. Будинки міськвиконкому і облвиконкому обнесені парканом, рух в центрі перекрито для всіх, всі магазини і кафе з технічних причин працювали до 17:00.

У центрі багато співробітників ОМОНу, військових, автозаків, спецмашин.

Другий день протестів у Білорусі: всі подробиціФото: силовики (t.me/euroradio)

У Мінську метро працює тільки на вихід

У столиці станції метро "Фрунзенська", "Немиті", "Купаловська" і "Жовтнева" працюють тільки на вихід.

Місця торгові центри закрилися з технічних причин.