ua en ru

СОТ погіршила прогноз по зростанню світової торгівлі в 2013 р. з 3,3% до 2,5%

Світова організація торгівлі (СОТ) знизила прогноз по зростанню світової торгівлі в 2013 р. з 3,3% до 2,5%. Про це сьогодні на прес-конференції повідомив новий генеральний секретар організації Роберто Азеведо.

Світова організація торгівлі (СОТ) знизила прогноз по зростанню світової торгівлі в 2013 р. з 3,3% до 2,5%. Про це сьогодні на прес-конференції повідомив новий генеральний секретар організації Роберто Азеведо (на фото), передає Reuters.

СОТ зараз чекає, що в 2014 р. зростання світової торгівлі складе 4,5%, що нижче за оцінку, оприлюднену раніше і що склала 5%.
Як заявив Азеведо, прогноз був понижений перш за все тому, що початок відновлення економіки Євросоюзу, що очікувався в II кварталі 2013 р., тепер "переноситься" на пізніший термін.

Колишній прогноз був оприлюднений у квітні 2013 р. попередником Азеведо на посаді голови СОТ Паскалем Ламі, який попередив, що причиною зниження показника головним чином є ризики, пов'язані з єврозоною, які можуть призвести до спроб подальшого обмеження торгівлі. Одночасно Ламі підкреслив небезпеку застосування протекціонізму.

Азеведо сьогодні заявив, що перш ніж СОТ може зайняти позицію "поліцейського" в справі протекціонізму, організації необхідно вирішити тупикову ситуацію в міжнародній торгівлі. Назвавши СОТ "загрозою для самої себе", Азеведо підкреслив, що відповідальність за поліпшення правил діяльності СОТ і вирішення проблем протекціонізму насамперед лежить на 159 країнах - членах організації.

Деталі нових прогнозів по міжнародній торгівлі на 2013-2014 рр. будуть опубліковані 19 вересня.

Нагадаємо, 1 вересня постійний представник Бразилії при СОТ та інших міжнародних економічних організаціях Роберто Азеведо офіційно очолив СОТ.

СОТ, створена для лібералізації міжнародної торгівлі і регулювання торгово-політичних відносин держав-членів, є правонаступницею діючої з 1947 р. Генеральної угоди по тарифах і торгівлі. Організація регулює 97% світової торгівлі.

Світова організація торгівлі почала функціонувати 1 січня 1995 р. Це єдиний міжнародний орган, що здійснює наглядові функції в області світової торгівлі. Україна офіційно вступила до СОТ 16 травня 2008 р. Київ став 152-м членом організації. На даний момент СОТ налічує 159 країн.