ua en ru

СОТ розгляне скаргу України на австралійський "антитютюновий закон"

Світова організація торгівлі (СОТ) сформує групу експертів для розгляду торгового спору України з Австралією щодо оформлення упаковок цигарок. Про це йдеться на сайті СОТ.

Нагадаємо, Австралія ухвалила "антитютюновий закон", який з 1 грудня встановлює нові вимоги до дизайну сигаретних пачок. З 1 грудня сигарети там можна буде продавати тільки в однакових пачках, які будуть відрізнятися тільки жахливими зображеннями наслідків куріння. Упаковки всіх марок сигарет будуть пофарбовані в оливковий колір (як з'ясувала місцева влада, це найнеприємніша для курців кольорова гамма), а 70% лицьової і 90% зворотної сторони будуть займати зображення, наприклад, легенів, уражених раковою пухлиною.

Згідно з заявою української делегації, цей закон "підриває захист прав інтелектуальної власності", і "вводить серйозні обмеження на використання законних торгових знаків". "Україна вважає, що уряди повинні досягати поставлених цілей політики охорони здоров'я за допомогою ефективних заходів без необхідності обмеження міжнародної торгівлі і без заперечення прав інтелектуальної власності", - відзначили представники української делегації.

Австралія, у свою чергу, заявила, що ця міра є "чітко недискримінаційною", і не має "більш обмежувальний характер, ніж необхідно для виконання заявлених цілей".

Крім України, претензії до Австралії висловили представники Зімбабве, Гондурасу, Домініканської Республіки, Нікарагуа та Індонезії. Позицію Австралії підтримали делегації Уругваю, Нової Зеландії і Норвегії.