ua en ru

СОТ розслідує можливі порушення у фінансуванні проекту Airbus A350, - неофіційні дані

Світова організація торгівлі (СОТ) розслідує можливі порушення у фінансуванні проекту Airbus A350. Про це повідомляє Reuters з посиланням на анонімне американське джерело. "СОТ наказало владі ЄС надати доступ до документів за проектом A350, що і було зроблено 5 жовтня", - зазначає джерело в США. Проект концерну EADS - Airbus A350 створюється як прямий аналог Boeing 787 Dreamliner. Очікується, що перший політ A350 відбудеться в 2013 р.

Вашингтон наполягає на тому, щоб фінансування проекту A350 враховувалося при розрахунку штрафів, які СОТ накладе на ЄС за незаконне субсидування концерну EADS. У Євросоюзі відзначають, що проект A350 знаходився поза рамками конфлікту Boeing і Airbus і не повинен прийматися до уваги. Крім того, в ЄС впевнені в законності дій при розробці A350.

За оцінкою анонімного американського джерела, Airbus отримав до 4,5 млрд дол прямих і непрямих незаконних субсидій для розробки A350.

За даними європейських джерел, запитані СОТ документи відносяться до фінансування проекту A350.

Сполучені Штати розглядають питання про введення санкцій відносно ЄС в рамках СОТ в обсязі до 10 млрд дол за триваючу державну підтримку Airbus. Євросоюз має намір відповісти санкціями в розмірі до 12 млрд дол.

Експерти відзначають, що на повне врегулювання суперечок США і ЄС в рамках СОТ можуть піти роки, однак вони не приведуть до серйозного погіршення відносин між давніми союзниками.

Читайте також: Єврокомісія хоче встановити ввізні мита на американські товари обсягом 12 млрд дол