ua en ru

ВРЮ звільнила двох суддів, засуджених за вчинення кримінальних злочинів

Під час засідання 24 вересня 2013 р. Вища рада юстиції ( ВРЮ) за повідомленням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України розглянув матеріали від 20 серпня 2013 про внесення подання про звільнення Косторенко Олесі Юріївни з посади судді Дзержинського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області та Пісоцького Олега Миколайовича з посади судді Арбузинського районного суду Миколаївської області у зв'язку з набранням законної сили обвинувальним вироком щодо їх. Про це повідомляє прес -служба ВРЮ.

Так, Косторенко А.Ю. визнана винною у скоєнні злочину , передбаченого частиною третьою статті 368 Кримінального кодексу України ( ККУ) (прийняття пропозиції, обіцянки або отримання неправомірної вигоди посадовою особою) та частиною першою статті 366 Кримінального кодексу України (службове підроблення). Засудженої було призначено покарання у вигляді позбавлення волі строком на сім років з позбавленням права обіймати посади, пов'язані з виконанням організаційно - розпорядчих та адміністративно - господарських функцій строком на три роки з конфіскацією особистого майна. У цій частині вирок був підтверджений постановою апеляційного суду Кіровоградської області від 18 квітня 2013 р.

Вироком Новоукраїнського районного суду Кіровоградської області від 12 квітня 2013 р. Пісоцький визнаний винним у скоєнні злочину , передбаченого частиною другою статті 369-2 КК (зловживання впливом ) та призначено покарання у вигляді позбавлення волі строком на два роки.

На підставі статті 75 КК Пісоцький звільнений від відбування покарання з випробувальним терміном в один рік. Постановою апеляційного суду Кіровоградської області від 30 липня 2013 р. вирок Новоукраїнського районного суду Кіровоградської області від 12 квітня 2013 р. залишено без змін.

За результатами розгляду зазначених матеріалів ВРЮ прийняла рішення внести подання про звільнення зазначених суддів з посад . Таким чином , в 2013 році Вища рада юстиції внесла вже чотири подання про звільнення суддів з посад у зв'язку із засудженням до кримінального покарання. З початку діяльності Вищої ради юстиції ( з 31 березня 1998 р.) на цій підставі звільнені 36 суддів.