ua en ru

ВРЮ не виявила порушень у діях голови Печерського суду під час розгляду справи Тимошенко

Вища рада юстиції (ВРЮ) на вчорашньому засіданні оголосила, що не виявив порушень у діях голови Печерського районного суду Києва Інни Отрош під час суду над екс-прем'єр-міністром України Юлією Тимошенко. Про це пише "Комерсант-Україна".

Група політичних соратників Тимошенко направила до Вищої ради юстиції подання про звільнення голови Печерського районного суду Києва Інни Отрош ще в 2011 р. Зокрема, ініціаторами виступили народні депутати Руслан Лук'янчук, Олександр Дубовой і Андрій Кожем'якін ("Батьківщина").

На порядку денному вчорашнього засідання ВРЮ значилося, що в результаті перевірки секція ради з питань призначення суддів на посади та їх звільнення прийшла до висновку, що підстави для внесення подання про відставку Інни Отрош відсутні. Публічно представити матеріали перевірки повинна була член ВРЮ Лідія Ізовітова. Однак більшість питань порядку денного, в тому числі звіт Ізовітової, рада заслухала в нарадчій кімнаті за зачиненими дверима.

"З усіх питань ВСЮ затвердив результати проведених перевірок", - не вдаючись у подробиці, оголосив голова ради Олександр Лавринович після обговорення.

Про претензії народних депутатів до Інни Отрош члени ради говорили вкрай ухильно. "Їй інкримінували порушення, яке не входить до її компетенції. Ставилося питання щодо організації роботи суду, зокрема його роботи як режимного об'єкту. Забезпечення таких функцій не є компетенцією голови суду", - заявила Лідія Ізовітова.

При цьому Лавринович не відразу зміг відповісти на питання про те, в чому обвинувачується Отрош. "У нас так багато цих перевірок. Зрозуміло, я не пам'ятаю, у зв'язку з чим було це звернення, але апарат і секція при розгляді не знайшли підстав для відкриття провадження", - зазначив він.

Як стало відомо виданню, причиною депутатського звернення в 2011 р. послужили неналежні умови проведення судового процесу у справі екс-прем'єра Юлії Тимошенко про перевищення влади при підписанні газових угод з Росією в 2009 р. Як відомо, перші засідання Печерського райсуду у цій справі супроводжувалися скаргами на нестерпну духоту в залі. Жозе Мануел Пінту Тейшейра, який очолював у той час делегацію Євросоюзу в Україні, назвав умови, в яких відбувався суд, нелюдськими. "Скарга стосувалася того, що вона (Інна Отрош) не забезпечила організацію судового процесу, який вів суддя Родіон Кірєєв. Нібито не було забезпечено доступ громадськості, приміщення було дуже маленьке, але ці питання не входять до компетенції голови суду", - пояснив член ВРЮ Сергій Сафулько.

В опозиції рішення ради викликало обурення. "Вища рада юстиції, яка тотально контролюється Президентом Віктором Януковичем, в цій ситуації не могла прийняти іншого рішення. Інна Отрош - одна з виконавців політичних репресій в Україні. Вона надала майданчик у вигляді Печерського суду, який розглядає найбільш резонансні справи і приймає найбільш незаконні рішення. Поки Інна Отрош буде виконувати всі вказівки Віктора Януковича, вона буде недоторканною", - заявив захисник Юлії Тимошенко Сергій Власенко.

Нагадаємо, у вересні 2013 р. Інна Отрош була знову призначена головою Печерського районного суду Києва.