ua en ru

ВРЮ допускає збереження посад суддями у справах проти активістів Євромайдану

ВРЮ допускає збереження посад суддями у справах проти активістів Євромайдану Фото: Ігор Бенедисюк

Вища рада юстиції не обмежена у прийнятті рішень

Глава Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк допускає, що судді, які виносили неправомірні рішення щодо активістів євромайдан не будуть звільнені. Про це Бенедисюк заявив в інтерв'ю РБК-Україна.

"Я не виключаю ніяких можливостей. Вища рада юстиції не обмежена у прийнятті рішень. Найважливішим є те, що наші рішення будуть законними і справедливими", - зазначив глава ВРЮ.

За його словами, українське суспільство рік тому знаходилося в складній ситуації.

"Дуже важко сказати, як краще було вчинити в такій ситуації. Тому, я думаю, що всі механізми, які могли бути задіяні, - були задіяні правильно. Але те, що робиться наспіх, не завжди робиться якісно. Я не критикую жоден з законодавчих актів. Але зрозуміло, що якби цей закон готувався протягом більш тривалого терміну, можливо, були б задіяні інші механізми", - додав Бенедисюк.

Він також повідомив, що до Вищої ради юстиції надійшло 117 заяв про звільнення від суддів з Донецької області, 68 - з Луганської, 36 - з Криму.

"Там є, до речі, заяви про звільнення судді з посади у зв'язку з припиненням українського громадянства, а також через окупації Криму", - підкреслив він.

Відзначимо, перші кроки, які планує зробити Вища рада юстиції - це звільнення і призначення суддів за загальними обставинами, а також залучення їх до дисциплінарної відповідальності.

Нагадаємо, Вища рада юстиції (ВРЮ) прийняла рішення внести подання до Верховної Ради України щодо звільнення 87 суддів з посад за загальними обставинами. Таке рішення прийнято на засіданні ВРЮ.