ua en ru

ВСУ визнав необґрунтованими додаткові платежі для оформлення закордонних паспортів

Верховний суд України (ВСУ) прийняв постанову, за якою слід, що вартість оформлення закордонного паспорта для українців становить 170 грн. Відповідну постанову суду розмістила на своєму сайті партія "Демократичний альянс".

У постанові від 3 грудня повідомляється, що в липні 2012 р. житель Запорізької області Ігор Блюменталь звернувся в суд з позовом до управління Державної міграційної служби в Запорізькій області. У позові Блюменталь просив визнати незаконним стягування за оформлення і видачу закордонних паспортів додаткових коштів понад передбаченої законом державного мита в сумі 170 грн.

"Запорізький окружний адміністративний суд постановою від 1 серпня 2012 р. у задоволенні позову відмовив. Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд постановою від 5 лютого 2013 р. скасував рішення суду першої інстанції та ухвалив нове, згідно з яким позов було задоволено", - наголошується в постанові.

ВСУ також посилається на рішення Вищого адміністративного суду (ВАСУ), згідно з яким процес оформлення закордонного паспорта коштує 170 грн. Всі інші платежі - 120 грн (бланк паспорта) і 87 грн і 15 копійок - адміністративні послуги Державної міграційної служби суд вважає необґрунтованими, грунтуючись на ст. 1 декрету Кабміну від 21 січня 1993 року "Про державне мито".

"Таким чином, сплата встановленої Декретом держмита покриває вартість витрат, пов'язаних з видачею громадянам України закордонного паспорта. Тому ГМС не вправі вимагати повторної оплати таких послуг, на підставі іншого правового акта", - йдеться в рішенні ВСУ.

ВСУ відмовив у задоволенні заяви управління Державної міграційної служби в Запорізькій обл.