ua en ru

ВСУ розгляне позов "Укрсиббанку" проти депутатів-регіоналів 18 червня

18 червня Верховний суд України розгляне доленосний для банківської системи резонансний позов "Укрсиббанку" BNP Paribas щодо стягнення 100 млн долл. боргу з нардепів-власників АІС (Дмитра Святаша та Василя Полякова).Про це стало відомо з джерел в ЗСУ.

Увага експертного співтовариства до даного процесу пов'язана з тим, що результат судового засідання має стати індикатором реальних змін у взаєминах між владою та іноземними інвесторами, які представляють фінансовий сектор.

Як повідомлялося раніше, у період 2007-2009 рр. ПАТ "Укрсиббанк" BNP Paribas видав кілька кредитів корпорації "АІС" під особисту поруку депутатів Партії регіонів Дмитра Святаша та Василя Полякова, які є фактичними власниками корпорації і керують її поточною діяльністю.

За словами представників банку, позичальники замість того, щоб виконувати умови кредитних договорів, протягом п'яти років скоювали дії, які юристи "Укрсиббанку" кваліфікували як злісне ухилення від виконання зобов'язань. Представники банку також відзначили, що позичальники чинили тиск на українську судову систему.

Ключовий акціонер банку - французька фінансова група BNP Paribas - неодноразово зверталася до української влади з проханням втрутитися в ситуацію і змусити депутатів виконати свої зобов'язання. На сьогоднішній день в рамках позову ПАТ "Укрсиббанк" BNP Paribas проти Святаша та Полякова відбулося близько десятка судових засідань різних інстанцій.

Нагадаємо, засідання по даній справі мало відбутися ще минулого місяця, проте, через повідомлення про мінування будівлі суду, воно було перенесене, як і розгляд ще шести цивільних справ, призначених на 28 травня 2014 року.