ua en ru

ВСУ до 2020 р. повинні стати повністю сумісні зі стандартами НАТО, - Порошенко

ВСУ до 2020 р. повинні стати повністю сумісні зі стандартами НАТО, - Порошенко Фото: Президент України Петро Порошенко

Порошенко заявив, що сьогодні Україна і НАТО поки не готові до постановки питання про членство

Збройні сили України (ЗСУ) до 2020 р. повинні стати повністю сумісні зі стандартами НАТО. Про це в ході засідання Ради національної безпеки і оборони (РНБО) заявив Президент України Петро Порошенко, передає прес-служби глави держави.

За словами Порошенка, зараз і Україна, і НАТО поки не готові до постановки питання про членство, але є рішення Бухарестського саміту 2008 р., в якому зазначається, що "двері відкриті".

"Наполягаю при фінальному редагуванні чіткіше і без зайвої дипломатичності записати, що Військова доктрина передбачає досягнення не тільки критеріїв, але і повноцінного членства України в НАТО", - зазначив Порошенко.

Крім того, за словами Порошенка, новизна доктрини полягає у відмові від політики позаблоковості та відновлення стратегічного курсу на євроатлантичну інтеграцію, у зміщенні акцентів у веденні військових конфліктів на комплексне використання військових і невійськових інструментів: економічних, політичних, інформаційно-психологічних тощо.

Порошенко також додав, що сьогодні всі актуальні загрози і військові виклики пов'язані з Росією. "І всі вони носять тривалий характер", - зазначив він.

У програмі також визнається, що в середньостроковій перспективі Україна буде використовувати, насамперед, власні можливості".

Нагадаємо, Рада національної безпеки і оборони (РНБО) сьогодні, 2 вересня, на засіданні схвалив нову військову доктрину, в якій Російська Федерація визначається противником України.