ua en ru

Слідом за "Роттердам+" НАБУ має взятися за газову формулу "Дюссельдорф+", - екс-міністр

Слідом за "Роттердам+" НАБУ має взятися за газову формулу "Дюссельдорф+", - екс-міністр Фото: Олексій Кучеренко (УНІАН)

Олексій Кучеренко вважає, що до лобіювання прив'язки ціни українського газу до німецького хабу має відношення НАК "Нафтогаз"

Екс-міністр житлово-комунального господарства, радник Юлії Тимошенко з енергетичних питань Олексій Кучеренко прокоментував обшуки детективів НАБУ в приміщеннях НКРЕКП. Про це повідомляють українські ЗМІ.

"Це очікуваний крок НАБУ. Ще в травні генпрокурор Луценко заявив, що схема Роттердам має всі ознаки корупційності. Після цього НАБУ намагалося отримати там документи", - заявив Кучеренко.

На думку екс-міністра, наступним кроком НАБУ має стати розслідування газової формули "Дюссельдорф+".

"Наступним кроком треба робити таку ж виїмку у пана Гройсмана, який визначив німецький хаб+. Безпідставно, всупереч законам всупереч логіці, всупереч усьому. ...Вовк (голова НКРЕКП Дмитро Вовк, - ред.) чітко визначив, що німецький хаб "Дюссельдорф+" нічим не відрізняється від "Роттердам+". Тут я його повністю підтримую", - підкреслив він.

Олексій Кучеренко вважає, що до лобіювання прив'язки ціни українського газу до німецького хабу має відношення НАК "Нафтогаз".

"Безумовно. Це потужна організація, найпотужніша з лобіювання. У неї є прихований бюджет. Вона має величезну кількість псевдоекспертів, блогерів, ЗМІ. Вона як атомний авіаносець. Я абсолютно переконаний, що вона в той чи інший спосіб лобіювала свої тарифи, свої ціни на газ", - переконаний радник Тимошенко.

Нагадаємо, що 27 квітня 2016 року КМУ прийняв постанову №315, яким урівняла ціни на газ для промисловості та населення. Цим же рішенням визначена формула ціни газу, в основі якої лежать котирування в європейському хабі NCG (поблизу німецького міста Дюссельдорф) + доставка до україно-словацькому кордоні.

3 березня 2016 року НКРЕКП прийняла постанову №289, в якому затвердила нову методологію розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії (ОРЦ). Згідно цієї методології, вугільна складова у тарифі на електроенергію заснована на котируваннях вугільного хаба ARA (Роттердам) + доставка в український порт.

Як повідомлялося, вчора, 17 серпня співробітники НАБУ провели обшуки в приміщенні Національної комісії з регулювання електроенергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) у справі, пов'язаній з твердженням формули Роттердам+.