ua en ru

Всесвітній гірничий конгрес підтримав вимоги України щодо відновлення контролю над "Чорноморнафтогазом"

Представники НАК "Нафтогаз України" на 95-й зустрічі Міжнародного організаційного комітету Всесвітнього гірничого конгресу ініціювали обговорення світовою гірською спільнотою шляхи вирішення питання права власності на природні ресурси у тимчасово окупованому Криму.

Представники НАК "Нафтогаз України" на 95-й зустрічі Міжнародного організаційного комітету Всесвітнього гірничого конгресу ініціювали обговорення світовою гірською спільнотою шляхи вирішення питання права власності на природні ресурси у тимчасово окупованому Криму. Про це йдеться у повідомленні прес-служби "Нафтогазу".

Зокрема, за даними "Нафтогазу", внаслідок окупації Криму Україна втратила 15 родовищ нафти та газу, 3 перспективні площі покладів нафти та газу, Глібовське підземне газосховище, більше 1200 км магістральних газопроводів, 43 газорозподільчі станції, 29 одиниць плавзасобів, 4 плавучі бурові установки, серед яких дві сучасні високотехнологічні - "Петро Годованець" та "Незалежність", а також багато інших об'єктів виробничої інфраструктури.

Крім того, втрачена можливість вести розробку родовищ, які містять близько 50 млрд куб. м газу, 3,5 млн т нафти та 1 млн т газоконденсату. Внаслідок російської окупації призупинені роботи з подальшого вивчення і введення у промислову експлуатацію перспективних покладів із загальними ресурсами 260 млрд куб. м газу та 160 млн т нафти.

Представники "Нафтогазу" звернулися до Міжнародного організаційного комітету з пропозицією підтримати законні вимоги України по відновленню контролю над підприємством "Чорноморнафтогаз". Також українська сторона запропонувала засудити незаконні дії Росії з видобутку нафти та газу із кримських родовищ та з родовищ, що знаходяться у межах української морської економічної зони.

"Українська позиція була підтримана представниками національного організаційного комітету США, які наполягли на внесенні цього питання до протоколу засідання. У ході неформального спілкування представники провідних добувних компаній світу висловили повне розуміння та підтримку української позиції", - йдеться у повідомленні.

Крім того, зазначається, що українська сторона наразі готує позов до суду щодо відшкодування збитків, заподіяних російською окупацією Криму.

Всесвітній гірничий конгрес (WMC) - міжнародна неурядова організація, яка об'єднує фахівців і вчених з різних країн, що працюють в галузі освоєння родовищ твердих корисних копалин. Конгрес проводиться з 1958 року з періодичністю один раз на 3 роки. За історію його проведення кількість держав - учасниць Конгресу збільшилася з 10 до 49 та продовжує зростати.