ua en ru

Світовий банк прогнозує інертне зростання в Росії за будь-яких цін на нафту

Світовий банк радить РФ відновити "подушку безпеки", поки ціни на нафту високі, а також усунути структурні перешкоди для зростання продуктивності і диверсифікації економіки. Про це йдеться в черговій доповіді щодо Росії Світового банку.

Базовий прогноз банку передбачає уповільнення темпів зростання ВВП РФ до 3,5% з 4,3% в 2011 р. при середньорічних цін на нафту в 98,2 дол. за барель. Проте Росія не зможе показати темпи зростання вище 4% навіть при середніх цін на нафту в 125 дол.за барель.

При цьому Мінекономрозвитку Росії прогнозує уповільнення економіки до 3,7% в 2012 р. при середньорічній ціні на нафту Urals 100 дол. за барель.

"Падіння темпів зростання в ЄС, уповільнення зростання в країнах, що розвиваються, і потоки капіталу можуть стати факторами стримування економічного зростання в Росії. Ми також припускаємо, що ціни на нафту знизиться порівняно з нинішнім рівнем. В результаті, інвестори можуть вибрати вичікувальну позицію перед тим, як почати масштабні інвестиції", - говориться в доповіді.

Економічна активність в РФ буде спиратися на внутрішній попит, зміцнення довіри з боку бізнесу і фінансових ринків, а також збільшення дефіциту бюджету, вважають економісти Світового банку. Динамічне зростання споживання збережеться незважаючи на позитивні реальні процентні ставки завдяки відносно низьким рівнем інфляції і безробіття.

У 2013 р. підвищення темпів зростання в Європі та інших регіонах, поряд зі збільшенням обсягу промислового виробництва, стане стимулом для зростання в Росії.

"Проте у зв'язку з ліквідацією розриву між фактичним і потенційним обсягом виробництва, жорсткістю умов на ринках праці і невеликим зниженням цін на нафту темпи зростання не перевищать 3,9%", - говориться в доповіді.