ua en ru

Світовий банк підтверджує свої зобов'язання в участі у модернізації української ГТС, - М.Райзер

Зобов'язання щодо участі в модернізації української газотранспортної системи (ГТС), які взяв на себе в рамках Брюссельської декларації Світовий банк (СБ), залишаються в силі. Про це в інтерв'ю заявив директор Світового банку по Україні, Білорусії, Молдові Мартін Райзер, пише "Дзеркало тижня. Україна".

"Ці зобов'язання залишаються в силі, в тому числі і для Світового банку. Якщо говорити про конкретні проекти, то Міненергоугольпром і НАК" Нафтогаз Україна "прийняли рішення починати модернізацію української ГТС з пілотного проекту модернізації української ділянки магістрального газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород. І цей пілотний проект, якщо він буде розпочато, профінансують ЄБРР і Європейський інвестиційний банк, також підписали Брюссельську декларацію", - повідомив представник СБ.

Що стосується спільної участі та координації, то, за словами М.Райзера, "ми продовжуємо працювати всі разом". "Європейський Союз виділив технічну допомогу, завдяки якій фінансується робота консультантів для розробки техніко-економічного обгрунтування (ТЕО) реконструкції ГТС. Коли цю роботу завершать, будуть визначені загальна вартість майбутньої модернізації та реконструкції української ГТС, а також конкретні частки учасників - фінансових інститутів. Тому , я вважаю, говорити про це предметно на сьогоднішній день передчасно", - додав він.

Відповідаючи на питання про те, кому конкретно допомагають консультанти - уряду, міністерству, "Нафтогазу" чи "Укртрансгазу", директор Світового банку по Україні, Білорусі, Молдові сказав: "Безпосередньо допомагають "Нафтогазу України".

Нагадаємо, в новій стратегії діяльності ЄБРР в Україну на 2011-2014 рр., затвердженої радою директорів банку 13 квітня 2011 р., говориться, що Європейський банк реконструкції та розвитку може взяти участь у модернізації української системи транспортування і розподілу природного газу за умови, що українські органи влади виконуватимуть всебічну і реалістичну програму реформ, яка буде включати реструктуризацію НАК "Нафтогаз Україна".