ua en ru

Економіка країн ЄЦА, що розвиваються, відновлюється, - Світовий банк

Економічне зростання у країнах Європи і Центральної Азії (ЄЦА) з ринками, що розвиваються, сповільнене під час глобальної фінансової кризи і кризи в Єврозоні, почало відновлюватися: прогнозуються помірні темпи зростання, які повинні скласти 2,2% в 2013 р. і 3,1% в 2014 р. Про це повідомили представники Всесвітнього банку на брифінгу для засобів масової інформації під час Щорічних зборів Всесвітнього банку і МВФ 2013 р.

Економічне зростання у країнах Європи і Центральної Азії (ЄЦА) з ринками, що розвиваються, сповільнене під час глобальної фінансової кризи і кризи в Єврозоні, почало відновлюватися: прогнозуються помірні темпи зростання, які повинні скласти 2,2% в 2013 р. і 3,1% в 2014 р. Про це повідомили представники Всесвітнього банку на брифінгу для засобів масової інформації під час Щорічних зборів Всесвітнього банку і МВФ 2013 р., передає прес-служба Світового банку у країнах ЄЦА.

Однак, порівняно з іншими регіонами світу, регіон ЄЦА демонструє найповільніші темпи відновлення зростання економіки і зберігає вразливість перед ризиками, притаманними швидкоплинності глобальній економіці.

"Сьогодні у нас є як хороші, так і погані новини", - заявила віце-президент Світового банку по регіону Європи та Центральної Азії Лора Так. "Хороша новина полягає в тому, що ризик кризи в Єврозоні зменшився, і Європа потроху виходить з рецесії, що резонансом позначається на країнах ЄЦА з ринками, що розвиваються. А погана новина полягає в тому, що з'являються нові фінансові ризики, в тому числі з боку США, і вони стримують і без того непевне відновлення економічного зростання".

Є ознаки, що вказують на відновлення економічного зростання, особливо в Центральній і Південно-Східній Європі (ЦЮВЕ). Це призведе до більш упевненого зростання в країнах ЦЮВЕ в 2014 р., коли темпи зростання, як очікується, збільшаться вдвічі порівняно зі слабким зростанням, що спостерігалося в 2012 і 2013 рр. В 2012 р. зростання в країнах ЦЮВЕ становило лише 0,8%, а за підсумками 2013 р., згідно з оцінками, складе 0,9%. У 2014 р. зростання економік в цьому регіоні очікується на рівні 2% ВВП.

З іншого боку, економіки Туреччини і країн Співдружності Незалежних Держав (СНД), які меншою мірою залежать від Єврозони, продемонстрували більш впевнене зростання: за період з 2009 р. по 2012 р. середньорічні темпи зростання цих економік склали 4,4% порівняно з 1,9% в країнах ЦЮВЕ. У 2013 р. прогнозується, що темпи зростання економік країн СНД досягнуто 2,4%, незважаючи на уповільнення темпів зростання економіки Росії до 1,8%. Економіка Туреччини в поточному році, як очікується, зросте на 3,6%. На 2014 р. банк прогнозує зростання в розмірі 3,5% в економіках СНД, 3,1% у Росії і 3,5% в Туреччині.

Тим не менш, нові ризики фінансового характеру, в тому числі з боку США, гальмують відновлення економік в регіоні ЄЦА. Після внесеної в травні поточного року пропозиції Федеральної резервної системи США про згортання програми кількісного пом'якшення приплив капіталу на ринки Європи та Центральної Азії сповільнився, відсотковий дохід пішов вгору, ринки цінних паперів пішли різко вниз, а національні валюти почали знецінюватися. Ці фактори торкнулися тих країн ЄЦА, де великий дефіцит рахунку поточних операцій, який вразливий перед припливом капіталу, в тому числі, країни Західних Балкан, Вірменії і Білорусі.

"Сувора реальність така, що основні проблеми економік Європи і Центральної Азії носять структурний характер і вимагають прийняття структурних рішень на національному рівні", - додала Лора Так. "Урядам регіону необхідно вжити заходів для вирішення таких ключових проблем, як: створення нових робочих місць; вирішення питань, пов'язаних зі старінням населення, а також управління природними ресурсами".

Нагадаємо, 7 жовтня Світовий банк знизив прогноз зростання ВВП України в 2013 р. з 1% до нуля.