ua en ru

СБ стурбований різницею в цінах на газ для населення і промисловості в Україні, - М.Райзер

Різниця в цінах газу для побутових споживачів і для промисловості в Україні викликає тривогу з точки зору прозорості. Про це в інтерв'ю заявив директор Світового банку (СБ) по Україні, Білорусії, Молдові Мартін Райзер, пише "Дзеркало тижня. Україна".

"Образно кажучи, на молекулі газу в газопроводі не написано, якому саме споживачеві, з яким доходом вона продається. Але для різних категорій газоспоживачів існують різні тарифи. Іншими словами, якщо я можу продати молекулу газу, яка була задекларована як призначена для домашнього господарства, промисловому споживачеві, то матиму величезний прибуток тільки на різниці в тарифі. Хоча ми не знаємо цього напевно, так як наша система моніторингу не настільки всеосяжна і досконала, але саме існування такої можливості дозволяє припустити, що такі трансакції, спрямовані на отримання доходів, можливі. І саме це викликає тривогу з точки зору прозорості", - зазначив представник Світового банку.

Він також підкреслив необхідність реформування тарифної політики в Україні та приведення цін і тарифів до економічно обгрунтованої вартості. "І це означає збільшення тарифів. Але в процесі їх обгрунтованого підвищення необхідно поліпшити управління і прозорість безпосередньо енергетичних компаній. Бо якщо цього не зробити, якщо тарифи не прозорі, то споживачі платять гроші" в чорний ящик". Зрозуміло, що вони не хочуть цього робити ", - сказав М.Райзер.

За його словами, роль національного регулятора - Національної комісії регулювання електроенергетики - полягає не тільки в тому, щоб порахувати, скільки енергоносіїв України видобуває з власних надр або імпортує з Росії. "Необхідно також враховувати вартість інвестицій, необхідних для того, щоб енергоінфраструктури функціонувала не тільки сьогодні, але і в майбутньому. І якщо всі ці аспекти врахувати, то вийде, що реальна вартість енергії (електроенергії, газу і т.п.) в Україні вища , ніж зараз за неї платять споживачі. Це і називається економічно обгрунтованим рівнем", - зазначив директор Світового банку по Україні, Білорусії, Молдові.

Нагадаємо, також за словами М.Райзера, Світовий банк підтверджує свої зобов'язання в участі в модернізації української ГТС.