ua en ru

Світовий банк не зможе фінансувати модернізацію ГЕС України без реформи енергоринку, - експерт

Світовий банк не зможе продовжити фінансування модернізації українських ГЕС без реформи енергоринку. Про це повідомив журналістам фахівець з впровадження проектів у сфері енергетики та інфраструктури Регіону Європи та Центральної Азії Міжнародного банку реконструкції та розвитку Дмитро Глазков після круглого столу на тему "Україна на шляху європейських правил роботи ринку електроенергії".

Експерт нагадав, що банк співпрацює з державною компанією "Укргідроенерго", що об'єднує основні ГЕС країни, близько 15 років. У 1996-2002 рр. компанія отримала близько 114 млн дол. на модернізацію гідроагрегатів. У 2006-2014 рр. реалізується новий проект на суму 166 млн дол. Після його завершення планується третій етап реконструкції в 2015-2022 рр. на орієнтовну суму 200-250 млн дол. "Однак цей етап ми не зможемо почати без ухвалення закону про реформу енергоринку, так як це було зобов'язанням уряду України при затвердженні діючої програми реабілітації гідроелектростанцій", - пояснив він. Експерт підкреслив, що прийняття відповідного закону очікували ще в 2009 р.

Глазков позитивно оцінив внесений до парламенту в червні законопроект "Про засади функціонування ринку електричної енергії України" від Партії регіонів. Документ планується розглянути на осінній сесії парламенту. "Сподіваюся, що у вересні цей закон винесуть для розгляду в першому читанні. Ми підтримуємо його в нинішньому вигляді, але висловили деякі рекомендації щодо поліпшення документа", - підкреслив представник банку.

Законопроект передбачає перехід від моделі єдиного покупця електроенергії до ліберального ринку. Пропонується поділ функцій передачі та постачання електроенергії і право споживачів вільно обирати енергопостачальника.

Читайте також: СБ виділить Україні 450 млн дол. кредиту на ремонт дороги Київ-Харків-Довжанський