ua en ru

У Світовому банку розповіли, як треба проводити підвищення зарплат в держсекторі

У Світовому банку розповіли, як треба проводити підвищення зарплат в держсекторі Фото: Анастасія Головач (worldbank.org)

Банк прогнозує перевищення витрат на соцпрограми 5% ВВП

Зростання заробітних плат у державному секторі повино відбуватися паралельно зі зміною системи финансування медичної та освітньої сфер, а також разом з оптимізацією мереж закладів в них. Про це сьогодні під час прес-конференції заявила економіст представництва Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові Анастасія Головач, передає кореспондент РБК-Україна.

"Підвищення заробітних плат, яке не супроводжується зростанням продуктивності, є фіскально неспроможним. Тому треба приділяти велику увагу тому, щоб зростання заробітних плат відбувався паралельно зі зміною системи финасирования і в системі охорони здоров'я і в системі освіти, а також поступовою оптимізацією мережі закладів в обох цих сферах ", - заявила Головач.

Як відзначили у Світовому банку, високі зарплати в державному секторі викликають різке зростання витрат на заробітну плату з 9,3% у 2016 році до 11,2% у 2017 році.

За словами Головач, витрати на соціальні програми, за результатами 2017, можуть перевищити 5% ВВП, що є надзвичайно високим показником і неефективним витрачанням коштів державного бюджету.

Нагадаємо, на початку грудня минулого року міністр соціальної політики Андрій Рева заявив, що Україна посідає останнє місце по рівню зарплат в Європі.