ua en ru

Вселенський престол заявив про відсутність анафеми гетьмана Мазепи

Вселенський престол заявив про відсутність анафеми гетьмана Мазепи Фото: Петро Порошенко (president.gov.ua)

11 жовтня Священний Синод Константинопольського патріархату зняв анафему з предстоятеля УПЦ КП Філарета

Вселенський престол заявив про відсутність анафеми гетьмана Мазепи. Про це президент України Петро Порошенко заявив у виступі перед молебнем за автокефалію, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ваша святосте (патріарх Філарет, - ред.), ви не зламалися перед лицемірною, нікчемною московської анафемою. Її немає. Як, згідно із заявами Вселенського престолу, не було і анафеми гетьмана Мазепи", - заявив Порошенко.

Також він додав, що анафема від Росії - це визнання особливих заслуг перед Україною і українським народом.

Нагадаємо, 11 жовтня Священний Синод Константинопольського патріархату зняв анафему предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату Філарета.

Філарет у ході брифінгу заявив, що створення єдиної православної церкви в Україні не означає, що російська церква не буде мати права на існування, проте не зможе називати українською.

Крім того, в заяві головного секретаря Вселенського патріархату за підсумками засідання Синоду сказано, що Константинополь підтримав продовження надання автокефалії. Зокрема, документ підтверджує вже прийняте рішення про те, що Вселенський патріархат приступає до надання автокефалії.