ua en ru

Вселенський патріархат даватиме томос без урахування думки Москви, - Порошенко

Вселенський патріархат даватиме томос без урахування думки Москви, - Порошенко Фото: Петро Порошенко (РБК-Україна)

Порошенко розраховує, що Константинополь в першу чергу надасть томос Україні

Вселенський патріархат Константинополя прийняв рішення про те, що має право одноосібно надавати томос про автокефалію. Про це на заходах з нагоди початку навчального року заявив президент України Петро Порошенко.

"Вселенський Патріархат прийняв рішення про право без урахування думки Москви надавати всім державам права на створення Помісної церкви. І в першу чергу Україні - права на створення Помісної соборної православної Української церкви", - зазначив Порошенко.

Вселенський патріархат даватиме томос без урахування думки Москви, - Порошенко

Нагадаємо, напередодні в Стамбулі розпочався Собор Константинопольської церкви, де церковні чиновники розглядають питання про автокефалію для України.

Зазначимо, перед цим сербська церква попросила вселенського патріарха Варфоломія не давати томос про автокефалію Україні. Сербський патріарх розцінив надання автокефалії Українській помісній церкві як ризикований і катастрофічний крок, який може призвести до розколу в православ'ї. Крім того, церковний рух в Україні він порівнює з процесами в Македонії і Чорногорії, які намагаються відійти від Сербської православної церкви.