ua en ru

Сербська церква просить Варфоломія не давати томос Україні

Сербська церква просить Варфоломія не давати томос Україні Фото: вселенський патріарх Варфоломій (УНІАН)

Сербський патріарх Іриней виступив проти Української помісної церкви

Предстоятель Сербської православної церкви Іриней просить вселенського патріарха Варфоломія не давати томос про автокефалію Україні. Витяги з відповідного листа опублікувало грецьке видання Romfea.

У листі Іриней пояснив звернення до Варфоломія "турботою Сербської церкви про єдність православ'я" на тлі можливого надання Україні томосу від Вселенського патріархату. На його думку, Константинополь йде проти волі Російської православної церкви, яку Іриней назвав єдиною, що має право на церковну організацію в Україні.

Також сербський патріарх розцінив надання автокефалії Українській помісній церкви як ризикований і катастрофічний крок, який може призвести до розколу в православ'ї. Крім того, церковний рух в Україні він порівнює з процесами в Македонії і Чорногорії, які намагаються відійти від Сербської православної церкви.

Зазначимо, сьогодні російський патріарх Кирило прибув у Стамбул, де проведе зустріч з Варфоломієм. На 1-3 вересня запланований Сінакс - збори всіх єпископів. Також пройде чергове засідання Синоду.

Нагадаємо, раніше на День незалежності президент Петро Порошенко заявив, що Україна має покінчити з залежністю від російської церкви.

Раніше також стало відомо, що США підтримують надання Україні томосу про автокефалію.