ua en ru

Всі об’єкти, які зараз будуються в Києві, є нелегітимними, – Держкомзем.

Всі об'єкти, які зараз будуються в Києві, є нелегітимними. Про це повідомив на прес-конференції в.о. начальника Головного управління Держкомзему у м. Києві Анатолій Шумський, передає кореспондент РБК-Україна. За його словами, згідно з законодавством України, право власності на землю має видавати виключно державний орган, а не органи місцевого самоврядування, яким є київська міська влада. Він відзначив, що держакти на землю в місті Києві мають бути підписані КМДА, а також державними органами влади, зокрема, Мінекології, Держархбудконтролем, Держкомземом.
"Згідно із законом, право власності на землю виникає з моменту державної реєстрації цих прав, а це робить Держкомзем", - наголосив А.Шумський.
Як повідомив представник Держкомзему, вже 10 років як право на видачу земельних актів фактично узурпувала київська міська влада, тоді як Держкомзем фактично самоусунувся від справ. Внаслідок цього об'єкти в Києві будувалися з порушенням прав власності на землю. За словами А.Шумського, наразі київська міська влада фактично педалює видачу державних актів на землю з боку Держкомзему. Зокрема, комітет направив до КМДА на підпис 630 держактів, але той їх згодом повернув. Після цього Держкомзем повторно направив документи на підпис, але відповіді досі не отримав. "Я не виключаю, що міська влада знову поверне їх назад", - підкреслив А.Шумський.
Він повідомив, що комітет буде і далі наполягати на тому, щоб міська влада дотримувалася вимог законодавства у земельній сфері. Для цього комітет планує активізувати перевірки на наявність держактів на землю.