ua en ru

Всі покарання за економічні злочини будуть замінені на фінансові санкції, - проект КПК

Згідно нового законопроекту про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України та Кодексу України щодо адміністративних правопорушень, що буде виноситися на розгляд ВР на наступному тижні, всі покарання за економічні злочини будуть замінені на фінансові санкції.Про це під час брифінгу в АПУ повідомив радник Президента України, керівник головного управління з питань судочинства Андрій Портнов, передає кореспондент РБК-Україна.

"Це означає, якщо згідно статті кримінального кодексу України передбачалось позбавлення волі,, то воно в діючому законі буде замінено на штраф. Також передбачається що у випадку, якщо штраф не буде сплачений то виключно у цьому випадку може буде замінювати покарання на позбавлення волі за рішенням суду. Це стосується економічних злочинів які прописані в кримінально-процесуальному кодексі та службових злочинів"
Також згідно з новим кодексом відбудеться повне скасування кримінальної відповідальності за контрабанду товарів. "Кримінальний кодекс буде передбачати кримінальну відповідальність лише контрабанду зброї, бойових припасів, наркотиків. Будь яка контрабанда товарів переноситься до кодексу про адміністративні правопорушення, за яким передбачається повна конфіскація предметів контрабанди та штраф", - сказав Портнов
Також за його словами, всі особи, які були притягнуті до кримінальної відповідальності за економічні злочини або знаходяться під вартою будуть звільнені. "Також передбачається відміна арешту як запобіжний засіб у випадку, якщо згідно з звинуваченням термін ув'язнення не перевищує п'яти років"
В цей же час чиновник повідомив, що така декриміналізація буде торкатися підприємців і бізнесменів і таке рішення не торкатиметься не торкатиметься державних службовців, які скояли економічні злочини на державному рівні.
Також Портнов додав що такі зміни у кодексі надаватимуть значні надходження до бюджету та пожвавлять інвестиційний клімат в Україні.