ua en ru

ВРУ ратифікувала протокол до конвенції про права дитини щодо процедури повідомлень

ВРУ ратифікувала протокол до конвенції про права дитини щодо процедури повідомлень Фото: ВР ратифікувала протокол до конвенції про права дитини щодо процедури повідомлень

Протокол був підписаний в 2014 році

Верховна Рада України ратифікувала факультативний протокол до конвенції про права дитини щодо процедури повідомлень. Відповідний законопроект №0095 підтримали 244 парламентаря, передає кореспондент РБК-Україна.

Так, факультативний протокол до Конвенції про права дитини щодо процедури повідомлень був підписано 20 листопада 2014 в м Нью-Йорку (США).

У проекті закону наголошується, що він вступає в силу для України через три місяці з дати здачі на зберігання ратифікаційної грамоти з такою заявою:

"Україна заявляє, що на період тимчасової окупації частини території України - Автономної Республіки Крим і Севастополя - в результаті збройної агресії Російської Федерації і до повного відновлення конституційного порядку і ефективного контролю України на цій окупованій території, а також в окремих районах Донецької та Луганської областей України застосування та / або виконання Україною зобов'язань за Факультативним протоколом до Конвенції про права дитини щодо процедури повідомлень на зазначеній окупованій і неконтрольованої українською владою території України обмежено і не гарантується", - йдеться в документі.

Відзначимо, що вказаний протокол дає можливість дітям направляти в Комітет Організації Об'єднаних Націй з прав дитини скарги про грубі або систематичні порушення державою-учасником прав, передбачених Конвенцією про права дитини або в факультативних протоколах до неї, що стосуються торгівлі дітьми, дитячої проституції і дитячої порнографії, участі дітей у збройних конфліктах, в разі, якщо національні можливості захисту були вичерпані.

У свою чергу комітет може звернутися до держави-учасниці протоколу з проханням вжити тимчасових заходів для захисту дитини або групи дітей. У разі встановлення порушення державою Конвенції комітет розробить особливі рекомендації, які держава повинна буде виконати.

Нагадаємо, Рада ратифікувала угоду з Аргентиною про взаємну адміністративну допомогу щодо попередження, розслідування та припинення митних правопорушень. Відповідний законопроект №0094 підтримали 250 нардепів.