ua en ru

ВРУ провалила закон про роботу магазинів duty free при в'їзді громадян в Україну

ВРУ провалила закон про роботу магазинів duty free при в'їзді громадян в Україну Фото: duty free

Зараз такі магазини розташовані тільки в зонах виїзду з України

Верховна Рада України (ВРУ) провалила законопроект, яким пропонувалося забезпечити створення та функціонування магазинів безмитної торгівлі duty free в зонах прильоту в пунктах пропуску через держкордон. Відповідний проект закону №3032 підтримали лише 173 нардепа. При цьому відправлення проекту закону на повторне перше читання підтримали лише 183 парламентарія при 226 необхідних.

"Закопроект вважається відхиленим", - сказав спікер Ради Володимир Гройсман.

На думку авторів проекту закону, відсутність у громадян можливості користуватися послугами магазинів duty free при в'їзді в Україну змушує їх або купувати товари, виїжджаючи з території України з подальшим їх ввезенням при поверненні, або купувати такі товари в магазинах duty free на території інших держав.

"Замовляючи або купуючи товари в магазинах безмитної торгівлі, розташованих на території інших держав, покупці залишають за межами України значні обсяги фінансових готівкових коштів, які могли б бути залучені в економіку України", - підкреслюють автори в пояснювальній записці.

Так законопроектом передбачалося ввести додаткові вимоги щодо розміщення магазинів безмитної торгівлі та умови реалізації в них товарів, які згідно з положеннями законопроекту повинні здійснюватися таким чином, щоб забезпечити здійснення митного контролю товарів, що ввозяться громадянами для вільного обігу на митній території України.

Нагадаємо, в жовтні 2015 р. за результатами конкурсу, який проводив Фонд державного майна, переможцем відкритого конкурсу на оренду комерційних площ в аеропорту Львова для розміщення магазину безмитної торгівлі стало приватне підприємство Донецька асоціація незалежних підприємців "Авіакомпанія АНП". Ця компанія працює в українських аеропортах під брендом Pavo.

Крім цього Pavo працює в аеропорту Запоріжжя, в "Борисполі" (Зал офіційних делегацій), а також в аеропорту "Київ" ("Жуляни"). В останньому вона конкурує з українсько-німецькою фірмою "Львів-Трейдінг".