ua en ru

ВРУ пропонують дозволити позбавлення статусу учасника АТО за пияцтво в ході бойового завдання

ВРУ пропонують дозволити позбавлення статусу учасника АТО за пияцтво в ході бойового завдання Фото: Верховна Рада України

Відповідний законопроект зареєстрований у парламенті

Верховній Раді України пропонують дозволити позбавлення статусу учасника бойових дій за пияцтво в ході виконання бойового завдання. Відповідний законопроект №3712 був зареєстрований у парламенті 23 грудня 2015.

Автор законодавчої ініціативи - депутат ВР Олег Барна.

Так, законопроектом передбачається, що комісія або міжвідомча комісія з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій позбавлятиме статусу учасника бойових дій у разі виявлення факту приниження звання і авторитету української військовослужбовця, бійця добровольчого формування в результаті злочинних вчинків і пияцтва під час виконання бойового завдання.

Також пропонується позбавляти статусу при наявності обвинувального вироку суду, що вступило в законну силу, за вчинення особою умисного тяжкого або особливо тяжкого злочину в період участі в АТО, при виявленні факту підробки документів про участь в АТО.

Відзначається, що порядок позбавлення статусу учасника бойових дій визначатиме Кабінет міністрів України, а рішення комісії при цьому може бути оскаржено в судовому порядку.

Відзначимо, що в документі доповнені положення, що регламентують визнання учасниками бойових дій.

Проектом закону визначається, що учасниками вважаються особи, які були закріплені за військовим підрозділом Збройних сил, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України, добровольчого батальйону чи іншого бойового формування для виконання бойового завдання по боротьбі з терористичними, військовими та іншими ворожими бойовими формуваннями на сході України для захисту суверенітету і територіальної цілісності держави, перебували на передовій (першої лінії оборони) безпосереднього контакту з ворогом не менше 45 діб і піддавалися обстрілу з боку ворога. Підкреслюється, що військовослужбовцям ЗСУ, МВС, СБУ і добровольчих батальйонів, які виконували спеціальні бойові завдання, в тому числі і в тилу ворога (екіпажі літаків, розвідники, бійці спецпідрозділів) і пораненим бійцям даних підрозділів статус учасника бойових дій надається незалежно від кількості днів проведення бойових операцій.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України ініціює посилення відповідальності за порушення правил водіння або експлуатації бойової, спеціальної або транспортної машини.