ua en ru

ВРУ планує дозволити розміщення об’єктів зв’язку на територіях заповідників

ВРУ планує дозволити розміщення об’єктів зв’язку на територіях заповідників Фото: Верховна Рада України

Законопроект у першому читанні підтримали 236 депутатів Ради

Верховна Рада України підтримала за основу у першому читанні законопроект №4159 "Про доступ до об'єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж". За документ проголосували 236 нардепів, передає кореспондент РБК-Україна.

Так, метою прийняття законопроекту є розвиток телекомунікаційних мереж для задоволення потреб споживачів телекомунікаційних послуг та розвитку інформаційного суспільства в Україні.

Зокрема, проектом пропонується визначити повноваження державних органів, у тому числі стосовно розробки та затвердження методик визначення плати за доступ до відповідної інфраструктури, правил/порядків щодо доступу до відповідної інфраструктури, вимоги до розташування технічних засобів телекомунікацій на елементах відповідної інфраструктури тощо.

Планується встановити види плати, які можуть застосовуватись під час забезпечення доступу до інфраструктури; визначити права та обов’язки юридичних та фізичних осіб, у власності (володінні) яких перебуває інфраструктура, у тому числі щодо забезпечення недискримінаційного доступу замовників з метою створення рівних умов використання елементів інфраструктури.

Також законопроектом передбачаються зміни до закону "Про природно-заповідний фонд України", якими забезпечується можливість розміщення об’єктів зв’язку на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду (в тому числі в їх охоронних зонах).

Нагадаємо, президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер оголосив про плани щодо реформування телекомгалузі Євросоюзу і пропонує створити повністю розгорнуту 5G-мережу до 2025 року.