ua en ru

ВРУ планує дозволити довічно засудженим просити про помилування після 15 років ув'язнення

ВРУ планує дозволити довічно засудженим просити про помилування після 15 років ув'язнення Фото: Андрій Парубій

Зараз клопотати про помилування такі ув'язнені можуть після 20 років відбування терміну

Верховна Рада України планує дозволити засудженим до довічного позбавлення волі клопотати про помилування після відбуття призначеного покарання не менше 15 років замість 20. Даний проект закону №2685 підтримав 241 нардеп, передає кореспондент РБК-Україна.

Уточнюється, що після відбуття довічно засудженими 5 років терміну покарання пропонується дозволяти їм брати участь у групових заходах освітнього, культурно-масового та фізкультурно-оздоровчого характеру. Зараз такий термін складає 15 років.

Також пропонується встановити, що під час тримання в дисциплінарному ізоляторі, карцері або одиночній камері засудженим дозволяються побачення, придбання продуктів харчування і предметів першої необхідності, отримання посилок (передач) і бандеролей та користування настільними іграми, що заборонено на даний момент.

Проектом закону фіксується негайне повідомлення прокурора та уповноваженого ВРУ з прав людини про випадки примусового годування засудженого, який заявив про відмову від прийняття їжі.

Очікується, що прийняття документа імплементує ряд міжнародних стандартів у сфері виконання покарань, які не відображені в національному законодавстві, що дозволить поліпшити стан дотримання прав осіб, позбавлених волі, посилити їх гарантії і скасувати існуючі необґрунтовані обмеження їх прав.

Нагадаємо, ВР планує дозволити ув'язненим користуватися Інтернетом. Законопроект №2291а "Про внесення змін до Закону України" Про попереднє ув'язнення "(щодо імплементації окремих стандартів Ради Європи) підтримали в першому читанні за основу 248 депутатів Ради.