ua en ru

ВРУ планує дозволити місцевій владі встановлювати тарифи на альтернативну енергію

ВРУ планує дозволити місцевій владі встановлювати тарифи на альтернативну енергію Фото: Верховна Рада України

За документ проголосували 242 депутати ВРУ

Верховна Рада України підтримала за основу законопроект №4334 "Про внесення змін до закону "Про теплопостачання" щодо стимулювання виробництва теплової енергії з альтернативних джерел енергії". За документ проголосували 242 депутати ВРУ, передає кореспондент РБК-Україна.

"Метою розроблення проекту Закону є створення нормативно-правового підґрунтя для стимулювання виробництва теплової енергії з альтернативних джерел енергії у сфері теплоенергетики", - сказано в пояснювальній записці.

Зокрема, документом передбачається затвердити процедуру тарифного стимулювання виробництва теплової енергії з альтернативних джерел; передати повноважень від Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг органам місцевого самоврядування щодо встановлення тарифів та місцевим адміністраціям щодо ліцензування господарської діяльності з виробництва теплової енергії на установках (крім теплоелектроцентралей, ТЕС та когенераційних установок) з використанням альтернативних джерел енергії.

"Прийняття проекту акта сприятиме стимулюванню збільшення виробництва теплової енергії з альтернативних джерел на місцевому рівні, створить сприятливі умови для залучення іноземних та вітчизняних інвестицій у зазначену сферу, оскільки надасть інвесторам гарантії на законодавчому рівні щодо повернення вкладених інвестицій і отримання прибутку", - зазначають автори законопроекту.

Підкреслюється, що встановлення стимулюючих тарифів підприємствам на теплову енергію, вироблену для потреб бюджетних установ та населення з альтернативних джерел, на рівні 0,9 тарифу на теплову енергію з газу, для потреб бюджетних установ, дозволить заощадити кошти споживачів при розрахунках за послуги з централізованого опалення та гарячого водопостачання.

Реалізація законопроекту не потребує додаткових матеріальних та інших витрат.

Нагадаємо, раніше віце-прем'єр-міністр, глава Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко повідомив, що зусилля України з реформування української теплоенергетики готовий підтримати Світовий банк.