ua en ru

ВР планує зрівняти страховий запас газу для всіх постачальників на рівні 10%

ВР планує зрівняти страховий запас газу для всіх постачальників на рівні 10% Фото: природний газ

Відповідне рішення підтримали 227 нардепів

Верховна Рада України підтримала у першому читанні за основу законопроект №3617 "Про внесення змін до закону "Про ринок природного газу" (щодо страхового запасу природного газу)", передає кореспондент РБК-Україна.

Зазначимо, що документ за основу підтримали 227 парламентарів, а в цілому – лише 215 при 226 необхідних.

Так, проектом закону пропонується встановити, що постачальники зобов’язані створювати страховий запас природного газу у розмірі 10% запланованих місячних обсягів поставки постачальником природного газу споживачам на наступний місяць.

При цьому в чинній редакції ч. 6 ст. 12 закону "Про ринок природного газу" визначено повноваження Кабінету міністрів України встановлювати порядок формування страхового запасу постачальниками природного газу. На виконання даної норми, уряд прийняв постанову, відповідно до якої, одні постачальники природного газу зобов’язані створювати страховий запас у розмірі 50% запланованих місячних обсягів поставки природного газу споживачам на наступний місяць. Інші постачальники, зокрема ті, на яких покладені спеціальні обов’язки, страховий запас не створюють.


"Постачальники, які зобов’язані формувати 50% страховий запас, вимушені будуть залучити кредитні кошти для збільшення своїх обігових коштів вдвічі. Відсутність порядку використання страхового запасу, відсутність в попередній практиці постачання кризових ситуацій, що виникли у постачальників через відсутність страхового запасу, взагалі відсутність випадків використання страхового запасу постачальниками, надвеликі відсотки за користування кредитними коштами та складність в отриманні кредитування призведе до зайвих та необґрунтованих витрат у постачальників", - сказано в пояснювальній записці.

Підкреслюється, що такі необґрунтовані витрати постачальники будуть вимушені перекласти на споживачів, що призведе до підвищення цін на товари та послуги. Законопроектом, таким чином, пропонується на законодавчому рівні встановити єдині умови для всіх постачальників природного газу на мінімально достатньому рівні.

Нагадаємо, в кінці 2015 року Кабінет міністрів України знизив вимоги по страховому запасу газу для постачальників зі 100% до 50% місячного обсягу.