ua en ru

ВРУ схвалила закон про держпідтримку кіно за рахунок операторів лотерей

ВРУ схвалила закон про держпідтримку кіно за рахунок операторів лотерей Фото: Верховна Рада України

Закон підтримали 230 нардепів

Верховна Рада України підтримала в другому читанні законопроект №3081-д "Про державну підтримку кінематографії в Україні". За документ проголосували 230 парламентарів, передає кореспондент РБК-Україна.

Зокрема, закон спрямований на державне забезпечення і стимуляцію виробництва, поширення, популяризації та демонстрації національних фільмів у кіно-, відеомережі, на телебаченні, в мережі Інтернет.

Так, відповідно до закону, передбачаються щомісячні відрахування операторами лотерей, загальний обсяг яких поступово збільшується з 21% в перший рік до 30% в п'ятий рік після вступу в силу закону.

Зазначено, що соціальні відрахування будуть розподілятися окремо на кінематограф, окремо - на Національний олімпійський комітет і окремо - в спеціальний бюджетний фонд, який використовується для фінансування культури, лікування дітей, хворих на онкологічні, онкогематологічні та іншими важкими захворюваннями, в розмірі по 25% на розвиток кінематографії і на олімпійський Нацкомітет, а 50% - в бюджетний фонд.

Крім того, в законі прописана можливість державного субсидування виробництва фільмів (до 80% вартості виробництва), серіалів (до 50% вартості виробництва), а також держсубсидування закупівлі мобільних комплексів для демонстрації фільмів у віддалених містах і селах з населенням не більше 250 тисяч громадян.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Україна може стати перспективною локацією для іноземних продакшнів.