ua en ru

В.о. голови "Укрспирту" розкритикував урядовий законопроект про приватизацію спиртової галузі

В.о. голови "Укрспирту" розкритикував урядовий законопроект про приватизацію спиртової галузі Юрій Лучечко (фото - Цензор.НЕТ)

На його думку, є більш оптимальні сценарії розвитку ДП "Укрспирт" - зокрема, партнерство з горілчаними компаніями

Демонополізація спиртової галузі є найбільш простим, але не оптимальним варіантом розвитку ДП "Укрспирт". Про це заявив в.о. голови держпідприємства, один з претендентів на посаду в майбутньому конкурсі на заміщення цієї вакансії Юрій Лучечко в інтерв'ю "Бізнес Цензор".

За його словами, від продажу спиртзаводів та ліквідації монополії, що передбачено урядовим законопроектом, держава нічого не виграє, в той час як трансформація держмонополії в публічне акціонерне товариство дозволить розвивати галузь, контролюючи її.

"Наприклад, держава задекларує, що хоче зберегти 51% в монополії. Акції, що залишилися, можуть викупити горілчані компанії – зайти в капітал, і контролювати виробництво спирту", - сказав він.

Як відомо, такий сценарій роздержавлення прописаний в законопроекті нардепа Ігоря Лапіна з "Народного фронту".

"Ми брали участь у розробці проекту Лапіна. Ми з ним познайомилися, коли почалося активне обговорення питання приватизації. Він є головою комісії Верховної Ради з приватизації... Після одного з засідань цієї комісії, він попросив нас залишитися. Сказав: хлопці, я готовий написати закон зі своїми фахівцями, якщо базовими в ньому будуть інтереси держави, подумайте, дайте свої пропозиції, як люди з галузі".

"Укрпспирт" лобіює цей законопроект як один з його співавторів, пояснює Лучечко.

Зазначимо, ДП "Укрспирт" - найбільший виробник високоякісного спирту та спиртовмісної продукції в Україні. ДП створено згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 28 липня 2010 року № 672 "Про утворення Державного підприємства спиртової та лікеро-горілчаної промисловості", яке було прийнято з метою вдосконалення системи управління спиртовою галуззю і для підвищення ефективності використання державного майна.

Загальна виробнича потужність ДП "Укрспирт" - понад 36 млн декалітрів в рік. До складу ДП входить 41 виробничий майданчик.

Термін подачі документів на конкурс голови "Укрспирту" завершився 26 жовтня. Всього в списку 11 претендентів. Найбільш вірогідним переможцем, виходячи з професійних характеристик і досвіду, експерти називали Юрія Лучечка.