ua en ru

Часи директивного кредитування державних підприємств пішли у минуле, - голова "Ощадбанку"

Часи директивного кредитування державних підприємств пішли у минуле, - голова "Ощадбанку" Фото: Андрій Пишний (facebook.com_pyshnyy)

Пишний розповів про кредитний портфель держпідприємств в банку та плани щодо нього

Відповідно до затвердженої урядом Стратегії розвитку державних банків-2022, планується скоротити присутність держпідприємств в кредитному портфелі "Ощадбанку" до 25%. Про це в інтерв'ю "Економічній правді" розповів глава банку Андрій Пишний.

Він пояснив, що для досягнення такого показника необхідно, щоб новий закон про приватизацію "запрацював".

"Рівень державного сектора в корпоративному кредитному портфелі на 2017 -35%. Близько 24 млрд гривень. Частка ринку в державному корпоративному сегменті в 2022 році - 25-30%. Якщо запрацює закон про приватизацію, якщо процеси приватизації почнуть активно розвиватися, показник присутності держави буде на рівні 25%", - сказав Пишний.

Він розповів також про плани щодо зниження корпоративних кредитів в цілому в портфелі банку. За словами глави "Ощадбанку", до 2022 року запланована наступна структура кредитного портфеля: кредити великим підприємствам - не більше 60%, малому і середньому бізнесу - 17-20%. Рітейл - 20-25%.

Цільова частка ринку в сегменті кредитування великих корпоративних клієнтів - не більше 30% за станом на 2022. Приріст портфеля кредитування корпоративних клієнтів - плюс 41 млрд гривень. Кредитування державних підприємств - не більше 42 млрд гривень через 5 років.

"Вважайте мене безнадійним оптимістом, але я вважаю, що часи директивного кредитування державних підприємств, неринкових умов співпраці й перекручена конкуренція пішли в минуле", - підкреслив Пишний.

Нагадаємо, 16 березня президент України Петро Порошенко підписав закон про зняття обмеження для кредитування бізнесу на підконтрольному Донбасі.