ua en ru

ВР ввела в Україні земельний банк

Верховна Рада України (ВР) прийняла в другому читанні як закон законопроект № 10043 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності, яким в Україні вводитися земельний банк. "За" відповідний проект закону проголосували 238 народних депутати з мінімально необхідних 226.

Відповідно до закону, земельний банк якого передаються всі землі, які буде далі перепродаватися. Тільки такий банк зможе надавати кредити аграріям не більше ніж під 5%. законом визначено, що землями комунальної власності вважаються земельні ділянки на яких розташовані будівлі, споруди, інші об'єкти нерухомого майна комунальної власності відповідної територіальної громади, що знаходяться в постійному користуванні органів місцевого самоврядування, комунальних підприємств, установ, організацій, а так само всі інші землі розташовані в межах власності сіл, селищ, міст, крім земель, якими користуються органи держвлади і де розміщена держвласність. Також планується, що розпоряджатися землями комунальної власності будуть органи місцевого самоврядування.

У комунальній власності будуть перебувати землі, крім тих де розміщені об'єкти держвласності, інші землі, розташовані за межами населених пунктів, крім земель приватної власності та земельних ділянок.

Так само варто відзначити, що законом передбачено, що з моменту набрання відповідним актом чинності, у разі його прийняття, всі землі вважаються розмежованими.

Крім того, нардепи розширили повноваження ВР в частині розпорядження особливо цінними землями. Рішення про таких землях повинно прийматися з дозволу народних депутатів.

Читайте також: В ході ранкового засідання Рада відхилила відповідний закон.