ua en ru

Рада тимчасово звільнила від сплати мита і ПДВ товари і послуги при модернізації БСА

Рада тимчасово звільнила від сплати мита і ПДВ товари і послуги при модернізації БСА Фото: пленарне засідання Верховної Ради України

Відповідний проект закону №2392а у другому читанні підтримали 266 нардепів

Верховна Рада України тимчасово звільнила від сплати мита та митних зборів на період реалізації проекту модернізації Бортницької станції очищення стічних вод на товари (крім підакцизних), які не виробляються в Україні, що ввозяться на митну територію України в митному режимі імпорту з метою їхнього використання для реалізації зазначеного проекту. Відповідний проект закону №2392а у другому читанні підтримали 266 нардепів, передає кореспондент РБК-Україна.

Документом передбачається внесення змін до розділу ХХ "Прикінцеві та перехідні положення" Митного кодексу України щодо проекту модернізації Бортницької станції очищення стічних вод.

Згідно з пояснювальною запискою, уряд Японії надав Україні кредит для модернізації Бортницької станції очищення стічних вод, яким не покриваються податки і збори, що стягуються на території України. Пунктом 8 Договору (у формі обміну нотами) встановлено зобов'язання Кабміну звільнити Японське агентство міжнародного співробітництва, японські компанії і японських громадян від сплати податків і зборів в Україні в рамках реалізації проекту.

Однак суб'єкти господарювання - резиденти інших країн (зокрема України), які будуть задіяні в реалізації проекту, від сплати податків та інших зборів на території України договором не звільняються, у зв'язку із чим проект модернізації Бортницької станції аерації (БСА) може істотно подорожчати, а джерелом компенсації таких платежів можуть бути кошти держбюджету України або ПАТ "Київводоканал" від складової тарифу, що істотно збільшить навантаження на жителів міста Києва та прилеглих територій, що отримують послугу централізованого водопостачання та водовідведення від "Київводоканалу" (зростання тарифу на водовідведення орієнтовно на 10% - 0,45-0,60 грн за 1 куб. на весь період будівництва). Законопроект було розроблен для уникнення такого подорожчання.

Крім того, сьогодні парламент звільнив від сплати податку на додану вартість та митних зборів на період реалізації зазначеного проекту постачальників, підрядників та консультантів за роботи, послуги і товари при реалізації проекту модернізації Бортницької станції очищення стічних вод, що здійснюється за рахунок кредиту Японського агентства міжнародного співробітництва. Відповідний проект закону №2393а у другому читанні підтримали 272 депутати Ради.

Нагадаємо, перше читання законодавчих ініціатив щодо модернізації БСА відбулося 4 листопада 2015 року.