ua en ru

ВР може відновити право сторін кримінальної справи самостійно призначати експертизи

ВР може відновити право сторін кримінальної справи самостійно призначати експертизи Фото: парламент (facebook.com-verkhovna.rada.ukraine)

ВР пропонують запровадити Єдиний державний реєстр судових експертиз

У Верховній раді України зареєстровано законопроект №8336 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення гарантій незалежності судового експерта та належного забезпечення здійснення судово-експертної діяльності". Документ було внесено у Раду 4 травня 2018 року.

Автори документу наголошують, що 15 березня 2018 року були введені в дію норми закону "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів" щодо зміни підстав проведення експертизи, а також порядку залучення експертів.

"Відповідно до цих змін, запроваджено повсюдний судовий контроль при призначенні експертиз у кримінальному провадженні. Визнаючи, що в деяких випадках такий контроль дійсно потрібен, варто зазначити, що доцільність участі слідчого судді в призначенні більшості експертиз на стадії досудового розслідування не обґрунтована", - зазначили автори проекту.

Вони звертають увагу, що такий порядок призначення експертиз створює перевантаженість суддів і уповільнює здійснення досудового розслідування.

За приблизними оцінками, йдеться про призначення щороку близько 800 тисяч експертиз у кримінальних провадженнях.

"Також серйозною проблемою при здійсненні судово-експертної діяльності є втручання в діяльність судового експерта, що негативно впливає на незалежність експертів. Непоодинокими є випадки зловживання правом на допит експерта з боку слідства під час досудового розслідування, внаслідок чого вчиняється тиск на експертів та втручання у їхню діяльність", - підкреслюється у пояснювальній записці.

У зв'язку з цим проектом планується передбачити можливість сторонам кримінального провадження самостійно залучати експертів (в т.ч. на договірних умовах), за виключенням обов’язку сторони обвинувачення звертатися із клопотанням про проведення експертизи до слідчого судді у разі необхідності проведення почеркознавчої експертизи, лінгвістичної експертизи мовлення, експертизи відео-, звукозапису, економічної експертизи, товарознавчої експертизи (якщо вартість об’єкта товарознавчої експертизи в 200 і більше разів перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб), психіатричної експертизи.

Пропонується встановити кримінальну відповідальність за втручання у діяльність судового експерта з метою перешкодити здійсненню ним судово-експертної діяльності, а також відповідальність за умисне знищення або пошкодження майна, що належить судовому експерту.

Також, відповідно до проекту, здійснення допиту експерта передбачається лише на стадії судового розгляду. Планується передбачити можливість слідчого, прокурора отримувати письмові роз’яснення висновку експерта.

Крім того, ВР пропонують запровадити Єдиний державний реєстр судових експертиз та експертних досліджень.

Нагадаємо, раніше генпрокурор України Юрій Луценко заявив, що поправки до Кримінального процесуального кодексу України паралізували правоохоронну систему.