ua en ru

ВР встановила квоту пісень в радіоефірі українською мовою не менше 35%

ВР встановила квоту пісень в радіоефірі українською мовою не менше 35% Фото: Рада прийняла закон про мовні квоти в радіоефірі

Закон набирає чинності через чотири місяці з дня його опублікування

Верховна Рада України підтримала за основу і в цілому законопроект №3822-п "Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах)". За документ проголосували 268 депутатів, передає кореспондент РБК-Україна.

Зокрема, законом встановлюється, що телерадіоорганізації при здійсненні радіомовлення повинні забезпечувати частку пісень державною мовою не менше 35% від загального обсягу пісень, поширених протягом доби. У тому числі не менш 35% від загального обсягу пісень, поширених у кожному проміжку часу з 7:00 до 14:00 і з 15:00 до 22:00.

При цьому передбачається, що у загальному обсязі мовлення кожної телерадіоорганізації не менше 50% має становити національний аудіовізуальний продукт.


Також зазначається, що при здійсненні радіомовлення телерадіоорганізації, які поширюють музичні твори, серед яких пісні офіційними мовами ЄС відповідно до умов ліцензії становлять не менше 60% загального обсягу пісень, поширених протягом доби, в тому числі не менше 60% від загального обсягу пісень, поширених у кожному проміжку часу з 7:00 до 14:00 і з 15:00 до 22:00 години, повинні забезпечувати частку пісень державною мовою не менш ніж 25% загального обсягу пісень, поширених протягом доби, у тому числі не менше 25% від загального обсягу пісень, поширених у кожному проміжку часу з 7:00 до 14:00 і з 15:00 до 22:00.

Крім того, передбачається, що телерадіоорганізації при здійсненні радіомовлення забезпечують не менше 60% добового об'єму ведення передач, у тому числі новинно-аналітичних блоків, розважальних передач (дикторами, ведучими радіопередач) державною мовою.

Цей закон набирає чинності через чотири місяці з дня його опублікування.

"Протягом першого року з моменту набрання чинності цього закону частка пісень державною мовою, передбачена частиною другою статті 9 Закону України "Про телебачення і радіомовлення", складає 25%, починаючи з другого року з моменту набрання чинності цього закону частка становить 30%. З третього року з моменту набрання чинності цього закону частка становить 35%", - сказано в тексті закону.

При цьому встановлюється, що протягом першого року з моменту набрання чинності цього закону мінімальна частка ведення передач державною мовою становить не менше 50%, протягом другого року з моменту вступу в силу документа – не менше 55%. З третього року частка становитиме не менше 60%.

Нагадаємо, Рада надала статус військового командування Об'єднаного оперативного штабу.