ua en ru

ВР посилила соцзахист жертв нацистських переслідувань та політрепресій

ВР посилила соцзахист жертв нацистських переслідувань та політрепресій Фото: Верховна рада (РБК-Україна)

Надаються пільги щодо оплати ЖК послуг та гарантується безкоштовне забезпечення ліками

Верховна рада України прийняла у другому читанні законопроект №3815-д "Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту окремих категорій осіб із числа жертв нацистських переслідувань та політичних репресій", передає кореспондент РБК-Україна.

За документ після декількох невдалих спроб проголосували 243 парламентаря.

Законом передбачається надання колишнім неповнолітнім та малолітнім в’язням концентраційних таборів (особам, на яких поширюється дія статей 61 та 62 закону "Про жертви нацистських переслідувань") права (без урахування сукупного доходу сім’ї):

  • на безоплатний проїзд усіма видами міського та приміського пасажирського транспорту;
  • на пільговий проїзд залізничним, морським, річковим транспортом, автобусами приміських і міжміських маршрутів міжобласного сполучення;
  • на безоплатне забезпечення ліками;
  • на пільги з оплати за користування житлово-комунальними послугами.

Документом визначається, що особи, реабілітовані відповідно до закону "Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років" із числа тих, яких було піддано репресіям у формі позбавлення волі чи примусового безпідставного поміщення до психіатричного закладу, отримують право на одержання соцгарантій, передбачених для учасників бойових дій, а люди з інвалідністю із числа таких осіб - для осіб з інвалідністю внаслідок війни;

Крім того, таким особам законом надається право на додаткові відпустки, на пільгове одержання житла, на 100% оплату лікарняних листків, як це передбачено для учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни.

Нагадаємо, 5 травня набув чинності закон, яким вдосконалюється процедура реабілітації жертв репресій тоталітарного режиму 1917-1991 років. Так, у документі оновили термінологію закону про реабілітацію жертв політичних репресій, вводиться категорія постраждалих від репресій - родичів людини, яка була репресований комуністичним режимом. Також передбачена оновлена ​​процедура реабілітації, яка максимально враховує усі обставини скоєння репресії проти конкретної людини.

Як писало РБК-Україна раніше, 2 травня президент України Петро Порошенко підписав закон про реабілітацію жертв репресій тоталітарного режиму 1917-1991 років.