ua en ru

ВР створила ТСК щодо діяльності кременчуцької "Лівели" на ринку нафтопродуктів

Верховна Рада України (ВР) сьогодні, 12 травня, під час ранкового засідання створила Тимчасову слідчу комісію (ТСК) з питань розслідування обставин і наслідків діяльності на українському ринку нафтопродуктів кременчуцької компанії "Лівела" та інших юридичних осіб, пов'язаних з нею. Відповідний проект постанови № 8407 від 19.04.2011 р., ініційований фракцією НУ-НС, підтримали 322 народних депутатів.

Як йдеться у пояснювальній записці до проекту постанови, "основна мета ТСК - розслідування обставин та наслідків, висвітлених у засобах масової інформації, щодо діяльності на українському ринку нафтопродуктів компанії "Лівела"; встановлення збитків, заподіяних державі через безподатковий імпорт нафтопродуктів компанією "Лівела"; визначення кола осіб, винних у порушеннях чинного законодавства у сфері ведення бізнесу; підготовка та направлення матеріалів відповідним правоохоронним органам з метою притягнення до відповідальності осіб, винних у порушенні законодавства".

Згідно з прийнятим документом, термін діяльності комісії становить 6 місяців з дня її створення. Головою ТСК обрано народного депутата України Романа Зварича (фракція НУ-НС), заступником голови - народного депутата України Олексія Кунченка (фракція Партії регіонів). У ході обговорення проекту постновленія, нардепи включили до складу ТСК депутата від групи "Реформи заради майбутнього" ​​Петра Гасюка замість Олександра Бобильова.

У документі зазначається, що в Україні застосовуються схеми імпорту нафтопродуктів без сплати акцизу і мита. Кременчуцька компанія "Лівела" домоглася такого права через суд, посилаючись на окремі положення законодавства норми, що діяло в Україні ще в 1990-х рр.

Як зазначається, "Лівела" є дочірньою компанією українсько-польського підприємства з іноземними інвестиціями "Тайстра". Відповідно до закону "Про іноземні інвестиції", прийнятому ще в 1992 році, підприємства з іноземними інвестиціями мали гарантії держави на застосування до них законодавства, що діяло на час здійснення інвестицій. В 1992 році в Україні не було законів "Про податок на додану вартість", "Про акцизний збір", тому практично 100% нафтопродуктів, ввезених в країну до 2003 року, не обкладалося податками. Українські НПЗ у цей період не могли конкурувати з імпортерами, а загальні втрати бюджету з 1999 по 2003 рік, за даними Мінпаливенерго, перевищили 3,5 млрд дол. США.

В 2003 р. закон втратив чинність, і підприємства з іноземними інвестиціями припинили безмитне та безакцизне ввезення товарів в Україну. Але в 2004 р. громадянин Польщі Войцех-Януш Беднаж - власник підприємства з іноземними інвестиціями ПІІ "Тайстра", який інвестував в нього лише 400 дол. США, звернувся до Автозаводського суду м.Кременчука з вимогою відновити дію пільг для його компанії.

19 січня 2004 р. рішенням Автозаводського райсуду Кременчука "Лівелі" було дозволено ввезення в Україну товарів без сплати податків на підставі закону "Про іноземні інвестиції" від 1992 р.