ua en ru

ВР рекомендують призначати пенсії овдовілим дружинам чорнобильців незалежно від причини смерті

ВР рекомендують призначати пенсії овдовілим дружинам чорнобильців незалежно від причини смерті Фото: Верховна Рада України

Проект закону рекомендують прийняти в цілому

Комітет рекомендує парламенту прийняти за основу і в цілому законопроект про внесення зміни до статті 54 закону "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (щодо посилення соціального захисту деяких категорій)". Про це повідомляє інформаційне управління Апарату Верховної Ради України.

Так, документом пропонується внести зміни, згідно з якими дружинам (чоловікам), які втратили годувальника із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесених до категорії 1, з 1 січня 2018 року надати право на призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника незалежно від причинного зв’язку смерті годувальників з Чорнобильською катастрофою.

При цьому, за висновком комітету з питань бюджету, законопроект має вплив на показники бюджету (збільшуючи витрати державного бюджету, в тому числі для Пенсійного фонду України, починаючи з 2018 року).

"У разі прийняття відповідного закону до 15 липня 2017 року він має вводитись в дію не раніше 1 січня 2018 року, як це передбачено законопроектом, а після 15 липня 2017 року – не раніше 1 січня 2019 року (або 1 січня наступного за цим року залежно від часу прийняття закону)", - підкреслюється у повідомленні.

Разом з тим, за висновком комітету з питань запобігання і протидії корупції, у проекті не виявлено корупціогенних факторів – проект відповідає вимогам антикорупційного законодавства.

Нагадаємо, відповідний законопроект був зареєстрований у парламенті 23 грудня 2016 року.